Sunday, April 3, 2011

DAY 5: From the Earth to the Sky...BURJ KHALIFA...


Hari ke-5 di Dubai...hari yang dinanti-nantikan....Burj Khalifa!!!
Satu-satunya impian untuk menaiki puncak bangunan/menara tertinggi di dunia (sebelum negara lain takes over the title...).

Di Malaysia, KLCC atau KL Tower pun kami belum pernah jejak...bukan tak nak...tak sempat lagi. So guna peluang untuk jejakkan kaki ke menara tertinggi dunia dululah ye.

KLCC mempunyai ketinggian 452 meter (termasuk antenna hujung sekali). Manakala Burj Khalifa mempunyai ketinggian 824 meter!! Double the height of KLCC Twin Tower.

Burj Khalifa has started its ground works since 2004. Only in 2010 it was ready for official launch ceremony. It has been the greatest history and achievement for the country.

The entry fee for walk-in is AED400!!! mahal tuuuu. But if you already have a plan to visit Dubai and climb up the tower, book it online...it'll only costs you AED100...see the difference??

Here is the link to the Burj Khalifa website if anyone interested to know more about it and to have your visit booked earlier www.burjkhalifa.ae/

Don't worry..Hadeed and Nadhrah are safe in that photo...it has thick glass screen all over its wall.


Kalau tengok dalam gambar Luthfil memegang teleskop tu...ianya bukan percuma. Untuk melihat pemandangan Dubai menggunakan teleskop tersebut, AED25 dikenakan semasa di kaunter pendaftaran di Tingkat LG, Dubai Mall. The fee allows you to view for a few minutes ONLY!...Aiyooo...macam tu kaaa?

Memula Norma ingatkan dapat naik sampai hujung menara...rupanya, tempat melawat hanya di tingkat 124!...HAAAA....tingkat 124?? TINGGI tuuuu! It took us 124 seconds to reach at the 124th floor.

As I stepped out of the elevator, kepala 'fenin' lah...so sesiapa nak naik menara dan memang mudah pening...makan ubat tahan muntah atau pening okay!

Alhamdulillah, Norma tak lah pening teruk...cuma 'tersentap' sekali tu je. After a while, dah okay. Gayat?? wohooo...memang gayat...subhanALLAH...gerun dan 'seriau' menjenguk ke bawah.

Unfortunately, view on that morning (10.30 a.m.) was not clear enough due to the mild sandstorm haze...kebetulan di Saudi dilanda sandstorm teruk...so tempias sikit ke UAE tu.. :-)

Ada orang tu beratur dekat Gold Vending Machine. Beratur aje....belinya takk!

Gold Vending Machine?? Di atas tu juga ada disediakan machine menjual emas! Mak aiii...emas jual dalam vending machine jekkk...kelas lah Dubai nih! Emas tu dijual dalam bentuk 'pendant' atau buah loket untuk rantai. Ada ukiran burj khalifa atas pendant tu. Harga mengikut saiz, yang paling mahal dalam vending machine tu pendant berharga AED6000 ++ (tak ingat exact amount)

Apasal duduk macam tu ambil gambar?? Aduhaiii...kebetulan di atas tu ada juga jurugambar 'upahan'...jurugambar berbayar...mereka dengan senang hati dan tanpa arahan atau paksaan akan mengambil gambar anda...lepas tu nak lihat atau ambil hardcopy, kena bayar le sayang oiiii. So antara pose yang kami lihat mereka suruh pengunjung buat ialah duduk bawah macam tu...konon nak nampak view belakang tuh...

Since kami dah tau macam tu, kami menolak dengan baik tawaran mereka...last sekali, abah yang ambil gambar tu sendiri hehehe..berterabur semacam...amikk!!


Okay...nantikan rumusan cuti-cuti Dubai kami sekeluarga di entri selepas ini untuk hari ke-6 pula...tungguuuu...

3 comments:

Hafiey Nur said...

Perghh ... awesome!

Biasala tu kan ... benda kat tempat sendiri memang lambat le nak dikunjung ... yg negara orang, tandas bergerak dia pun nampak lawa =p (no pun intended!)

Real nice la ... gua paling kagum gold vending machine tu .. ni kalau ada kat Mesia, mau kena sodok hari2 dgn pencuri =p

nj said...

peesha...
hahaha...ana maklum.

tu la, memula tak percaya tapi bila dah lihat sendiri, betul. And nak beli guna CA$H sahaja...no card accepted!
Kalau pencuri dapat, pakcik kayo! Tapi ada satu tu je la atas Burj tu...tempat lain, tak tahu ada ke tak... Tqvm for reading!

kak ina kl (2) said...

wah bestnya dapat gi tempat yang macam ni..nak naik pun cam mahal ajer ek..


ooo ada balik ke malaysia gak ek..tentu best dapat makan apa yang di inginkan