Saturday, December 31, 2011

LATEST UPDATES...sooooo late...

SubhanAllah...lama dah tepu blog ni...kaku dan kejang tak 'bernyawa'.  Satu-satunya passion Norma yang susah nak di disiplinkan.  Maaf ye pembaca...harap-harap masih ada yang sudi singgah dan menjenguk seklai-sekala.

Yang komen di dalam entry lepas-lepas pun ada yang Norma tak sempat nak respons lagi.  Buat Cikgu Zainab di Kuantan, Tuan Haji en_me dan juga Saudara Mohd (yg bertanyakan pasal Visa melawat ke Saudi), Norma mohon maaf sesangat tak sempat nak reply.
 
Terima kasih buat Cikgu Zainab dan en_me yang memberi ucapan selamat pada Norma.

Buat Saudara Mohd, Norma jawab di sini je ya:  Saudi ni tiada 'visa melawat'.  Yang ada hanya Visa Umrah/Haji dan Ziarah (di Mekah dan Madinah sahaja) dan juga Visa Melawat Ahli Keluarga terdekat para pekerja/expatriates di Saud sahaja (mana-mana lokasi di Saudi), kita panggil di sini 'White Slip'

Saudi hanya membenarkan visa masuk ke Saudi (selain umrah/haji) untuk
1.  suami/ isteri warga expatriates di sini
2.  anak-anak warga expatriates
3. ibu dan bapa
4.  ibu dan bapa mertua (by case)
5.  adik beradik warga expatriates (ipar-duai...by case)  maksudnya, jika adik beradik suami, hanya saudara perempuan sahaja dibenarkan masuk Saudi.  Jika adik beradik isteri, hanya saudara yang lelaki sahaja.  Pelik tapi benar...hehehe.  Mereka masih berpegang larangan mahram di negara ini, which is truly very good...unfortunately creates difficulties  to most of us here.

Saya harap saya dapat menjawab persoalan Saudara Mohd ye...maaf sangat lewat untuk menjawabnya :-) 
 Nak berhenti dah entri ni...InsyaAllah cerita terkini menyusul :-)



Tuesday, November 1, 2011

LABBAIKALLAH HUMMALABBAIK...

 
Syukur ke hadrat Illahi, di atas panggilanMU...InsyaAllah Norma dan suami akan menunaikan fardhu haji pada Zulhijjah 1432 ini.  Esok nak bertolak dah dari Jubail. 

Norma  mengambil kesempatan buat semua pembaca PURPLEHEART yang budiman agar memaafkan segala kesalahan dan kesilapan Norma di dalam apa jua penulisan sepanjang PURPLEHEART ini wujud.

Sebagai manusia biasa, Norma juga tidak lari daripada melakukan kesilapan dari segi tingkah laku, tuturkata mahupun penulisan.  Dengan rendah hati Norma memohon ampun dan maaf...

InsyaAllah, semoga urusan kami dipermudahkan dan memperolehi haji yang Mabrur, amin

Jika panjang umur dan diberikan peluang, kita akan 'bertemu' kembali di sini :-)

Buat rakan blogger Norma... "en_me", semoga tuan dipermudahkan juga ibadat haji ini dan memperolehi haji mabrur ya Sheikh, amin...jika kita ada rezeki, dapatlah berjumpa (walaupun lautan umat yang sedang membanjiri Baitullah mungkin mencecah 5 juta orang!) :-D 

Saturday, October 22, 2011

RAYA DAH LEPAS DAAAAAA.... ;-)

Lama dah berlalu Syawal...tapi kenangan masih terpahat.  Ingin juga Norma abadikan sambutan Majlis Raya KRMJ yang berlangsung pada 29 September lalu...

Setiap tahun, KRMJ tidak pernah gagal mengadakan sambutan Raya rakyat Malaysia di Jubail ini.  Lokasinya kadang-kadang tu sama juga dengan majlis yang lepas...cuma rupa dan suasana aje yang mungkin berbeza...hehehe.  Kali ini di IBN ZAHR Beach Camp...sama seperti tahun yang lalu...cuma tahun ni Dato' Duta kita tak dapat hadir, dengarnya sibuk...tak mengapa di majlis lain, jika ada kesempatan Dato' boleh datang ke Jubail.

Tahun ni agak lewat sambutannya, dah penghujung Syawal.  Maklumlah ramai warga KRMJ pulang ke Malaysia beraya...bukan sehari dua...tetapi berbulan-bulan pun ada...

Sesuatu yang istimewa, kali ni Norma berkesempatan bertemu rakan-rakan baru di Jubail....termasuk salah seorang pembaca Purpleheart ni...uishhh malu plak rasa...dah le blog serupa |hidup segan, mati tak mahu| hehehe...  Tapi alhamdulillah, dapat bersua muka dengan |Dilla| si cantik manis dari Chendering....selamat datang ke Jubail dan semoga gembira berada di Jubail ini :-D

Okay...tak yah cerita panjang la ye...kita layan gambar-gambar yang tidak seberapanya ini, buat tatapan semua...ada gambar sendiri dan ada juga Norma |copy-paste| dari album sahabat-sahabat di sini.  Mohon dipamer dengan izin buat |empunya| gambar ye, terima kasih dari hati ini... :-)

*Bersama |Dilla| yang baru di Jubail
*Bersama |Kak Eina dan Jun|
*Bersama sahabat-sahabat Jumanisaa yang aktif di Jubail
*Hadeed dan Batrisyia...rakan sebaya...sokmo tenung muka comel Batrisyia tu yeee..
*Kain sampin Hadeed dah boleh jadi 'skirt' ...kikikkkikk
*Terasa muda kembali bergambar kenangan dengan anak-anak dara remaja di Jubail ini, cantik dengan baju raya masing-masing...terima kasih sudi bergambar denagn Aunty Norma ye...





Monday, October 17, 2011

LABBAIKALLAH HUMMAUMRATAN...

2 minggu yang lalu, kami diberi rezeki dan kesempatan daripada ALLAH untuk menjadi tetamuNYA sekali lagi, Alhamdulillah.

Kali terakhir Norma menjejakkan kaki ke Baitullah adalah ketika Hadeed berusia 6 bulan...dan sekarang Hadeed sudahpun berusia 1 tahun 6 bulan, maknanya sudah setahun Norma tidak ke sana.

Kalau yang lepas itu, kami bersama-sama Mie Paka (mak mertua Norma) dan adik ipar, kali ini kami membawa Mak Manja (mak Norma) pula.  Alhamdulillah kedua-duanya merupakan kenangan dan pengalaman menarik bagi kami...kerana dapat bersama-sama menunaikan ibadat umrah, rezeki dari ALLAH serta nikmat daripada ALLAH yang tidak terhingga...

Walaupun sekarang ini sudah tiba musim haji di Mekah dan Madinah, tetapi kami berusaha juga untuk ke sana walaupun mendapat nasihat daripada rakan-rakan di Jubail akan kesukaran untuk 'masuk' ke Mekah, dikhuatiri terdapat sekatan dan tidak dibenarkan masuk.

Alhamdulillah, niat dan nekad suci kami tadi dipermudahkan oleh ALLAH SWT.  Haswadi mencadangkan agar perjalanan masuk nanti pada waktu bekerja, kerana jika di hujung minggu...Mekah akan sesak dan berkemungkinan sukar untuk ziarah dan Umrah.  Jadi, kami bertolak pada hari Selasa petang dan masuk ke Mekah pada tengahari Rabu nya. 

Sejak daripada Taif (tempat kami bermiqat) perjalanan sangat lancar...tidak banyak kenderaan menuju masuk ke Mekah...mungkin kerana waktu bekerja.  Perjalanan masuk ke Mekah juga lancar, cuma ada satu check point dan kami ditanyakan tujuan kami ke Mekah sahaja.  Alhamdulillah.  Pegawai polis itu juga meminta kami mendoakan beliau apabila tiba di Kaabah nanti :-)

Kesian juga dekat mak...sebab terpaksa mengikuti perjalanan menggunakan kereta paling panjang buat beliau....hampir 12 jam di dalam kereta, walaupun singgah di Quwaiwiyah (2 jam selepas Riyadh dan 6 jam sebelum Taif) untuk tidur dan rehat.  Namun ianya perjalanan yang menyeronokkan kerana kami tidak terkejar-kejar atau terpaksa bersibuk-sibuk di atas jalanraya :-)

Umrah kali ni juga memberi seribu pengertian buat Norma secara peribadi.  Dalam keadaan mengandung 5 bulan, Norma mengumpul segala kekuatan dan semangat yang ada untuk menyempurnakannya, al maklumlah....jika tiada aral dan diizinkan ALLAH, Norma dan Haswadi bakal menunaikan rukun Islam ke-5 pada tahun ini.  Ianya berupa satu 'latihan' fizikal buat Norma dalam keadaan mengandung ini.  InsyaAllah, Norma sentiasa berdoa agar ALLAH memelihara kesihatan dan kekuatan Norma untuk menjalani ibadah haji kali ini.

Sebagai kenangan di tanah suci bersama mak...

 Sarapan pagi di tepi highway dari Quwaiwiyah ke Taif.  Sedap 'roti canai' Arab tu.
Bergambar bersama mak di Miqat Saif Al Kaber, Taif.
SubhanAllah!!  Panasnya ummiii....Hadeed dah merah padam dah ni...kikikkkikk
 Nenek, Haikal dan Hadeed di hadapan Masjidil Haram
Hadeed mengejar burung-burung merpati, suka sangat dia dapat lihat burung yang banyak tu...
Kami...
 Pengalaman pertama Hadeed di dalam Masjidil Haram, Alhamdulillah tak meragam bila kami solat jemaah...good boy Hadeed!
Di perkarangan Masjid...waktu panas terik...anak-anak happy jerr...
Luthfil berusaha sungguh mendukung Hadeed untuk ambil gambar berlatarbelakangkan Kaabah...merah padam muka masing-masing...
Kami menginap di Hotel Dar Al Ghufran di Safwa Towers, dalam 5 minit sahaja berjalan ke Masjid...sukalah mak tak penat berulang alik ke Masjidil Haram...
Hadeed dan burung-burung merpati lagi...geram agaknyaaaa...
On the way pulang ke Jubail, singgah makan malam di SEEFA SEAFOOD, Riyadh... sedap makanannya bila dimakan kami yang sedang lapar...Alhamdulillah.

Thursday, October 13, 2011

WHAT A PARTY!!!

Malam tadi kami sekeluarga menerima jemputan oleh Merlin dan Arvind...sekali lagi, selepas jamuan makan malam di rumah mereka beberapa bulan yang lalu, tetapi kali ini untuk meraikan ulangtahun pertama anak dara mereka, Brindha. 

Lokasinya di COOKXON Restaurant, terletak di tengah pusat bandar Jubail tu, belakang kedai KALDIWA to be exact.  Norma ingat lagi, restaurant tu pernah dicadangkan untuk membuat lokasi pertemuan Rakyat Malaysia Jubail bersama Tuan Guru Haji Hadi ketika lawatan rasmi beliau ke sini...tetapi mungkin disebabkan masalah teknikal dan logistik Tuan Guru, lokasi berubah tempat ke rumah Kak Bashiran dan Encik Rafik.

Cantik restaurant tu....ada kelassss...hehehe.  Dari luar nampak biasa aje, once entering the main door, wallah!!! MasyaAllah sungguh cantik, kemas, rapi dan bersih!

Party Brindha di adakan di Banquet Hall yang boleh memuatkan lebih kurang 100 orang, dihias ringkas namun menarik...sangat sesuai kalau Jumanisaa (kelab kaum ibu di Jubail) nak buat dinner party for ladies only!!!...  Makanan yang disediakan (mungkin yang mengikut selera host) ialah Indian food...Alhamdulillah sedap juga, menepati selera tekak orang Melayu Malaysia macam kami ni.

Ada salad n yogurt, Capati (sedapppp), nasi mixed veggies (ala nasi goreng cina...yummy!), tandoori chicken, sweet corn soup, dhal curry, chicken curry, veggies masala/saluna (serupa kari sayuran, sedap bangettt), papadom, veggies spring roll (popia sayur) dan beberapa indian desserts... (gambar makanan tak sempat nak snap sebab the buffet table is all the time occupied and tak berapa nak sopan pulak Norma nak menyelit snap food photos kannn...so nak hormat kepada tetamu lain dan tuan rumah...I only enjoyed eating the wonderful food...huahuahua...)

To cut short the party we attended, here are some photos we took...

The stage, cake cutting ceremony and one for the album...comel birthday girl, Brindha didukung daddy nya...

Nenek sedang berkenalan dengan rakan Luthfil from the school, Shezon.  Arvind is placing the mini-fireworks on the cake.  Luthfil with Shezon, his ex-classmate when they were in Grade 2...
Nenek nak buat kenangan bergambar di CookXon Restaurant.  Nadhrah waiting impatiently for the cake cutting ceremony...sila lihat background Banquet Hall tu...cantik kan...
We got back home so full and happy.  Alhamdulillah.  Thank you Merlin and Arvind. 

Tuesday, October 11, 2011

MAK DI SAUDI

Alhamdulillah, sudah genap sebulan mak ada di Saudi ni.  Norma bawa mak Norma ke Jubail semasa pulang dari beraya di Malaysia September yang lalu.  Tak tahu lah mak suka ke tidak duduk di sini ye...kalau ditanya, jawabnya..."bolehlah..." jawapan yang biasa keluar dari mulut mak...waemah ditanya apa soalan sekali pun...hehehe. 

InsyaAllah ada sebulan lagi tempoh mak berada di sini.  Minggu yang baru lalu kami bawa mak ke Mekah untuk menunaikan umrah...sungguh gembira beliau sebab dapat mengimbau kembali kenangan mak menunaikan haji pada tahun lalu.  Sibuk lah menunjukkan arah tempat tinggal beliau semasa tinggal di Mekah tu pada anak cucu...macam-macam cerita dan pengalaman beliau dikongsi...sahih...mak memang teruja dapat kembali semula ke Masjidil Haram...Alhamdulillah. 

Terima kasih dan syukur Norma pada suami tercinta sebab banyak berkorban untuk Norma, mak dan anak-anak...it was indeed a priceless experience.  Last year Haswadi sudah pun membawa Mie (mak mertua Norma) dan adik ipar ke Jubail...dan membawa mereka ke Mekah, Madinah dan Madain Saleh...Alhamdulillah.  Sedikit banyak, he has successfully fulfilled his hopes and dreams.  Hanya Allah SWT sahaja yang dapat membalas segala pengorbanan Haswadi dan sebagai isteri, Norma  mendoakan agar segala usaha dan pengorbanannya itu dilimpahi berkat dan rahmat olehNYA.  Semoga Allah kurniakan kesihatan yang baik, panjang umur dan dilimpahi rezeki buat suami tercinta...serta mendoakan agar hubungan kami berkekalan bahagia sejahtera hingga ke Jannah...AMIN.


Gambar kami outing ke Pizza Company di Khobar, sukanyeeee Hadeed jenjalan ngan nenek.

 Nenek dan cucu-cucu di rumah di Jubail, sedang bersiap ke Majlis Hari Raya KRMJ 29 Sept. yang lalu.




Monday, October 10, 2011

JENGUK KEJAP...

Lama tak bersua...masih adakah yang sudi menjenguk???

Norma tetap di sini....terpanggil menulis kerana rindu...

Sebenarnya ... kamera kecit Norma yang banyak berjasa tu 'hilang' @ misplaced dalam rumah ni...rumit sedikit nak update aktiviti terkini kami...

Kejap nak pi cari lagi...tunggu....

Wednesday, September 21, 2011

SYAWAL PENUH KEINSAFAN

Oleh kerana sudah hampir sebulan blog ini 'bercuti'...entri kali ini adalah petikan tulisan Dr Asri-blog Minda Tajdid, yang sangat menarik perhatian Norma...penuh keinsafan di Syawal yang mulia ini.

Sudilah berkongsi hasil penulisan beliau ini: 

INSAF DALAM MENILAI SETIAP INSAN

Diri Sendiri

Jika setiap kita merenung kepada dirinya sendiri secara insaf, dia akan tahu dia juga banyak kesalahan dan dosa. Jika tidak dosa zahir, dosa batin; niat dan jiwa yang buruk seperti hasad, buruk sangka, takabur, riyak dan lain-lain. Jika tidak dosa pada perbuatan, dosa pada perkataan seperti mengumpat, memfitnah, menuduh, menjadi ‘batu-api’ dan pelbagai lagi.
Dosa-dosa batin dan perkataan ini kadang kala jauh lebih besar di sisi Allah daripada dosa-dosa peribadi seperti minum arak dan zina. Namun kita sering memandang ringan sedang ia besar. Firman Allah (maksudnya):
“ketika kamu menerima berita dusta itu dengan lidah kamu, dan memperkatakan dengan mulut kamu sesuatu yang kamu tidak mempunyai pengetahuan mengenainya; dan kamu pula menyangka ianya perkara kecil, pada hal di sisi Allah adalah perkara yang besar dosanya”. (Surah an-Nur: 15).
Setiap kita juga ada rahsia keaiban yang tersendiri. Hanya kerana rahmat Allah masih tertutup keaiban itu. Kita berjalan dengan bangga di hadapan khalayak ramai serta merasakan diri suci. Sebenarnya, dalam banyak hal kita tidak suci, cumanya dosa kita tidak didedahkan kepada manusia. Kata al-Imam Ahmad dengan linangan airmata ketika dia dimuliakan: “Kami ini kesian. Jika tidak kerana tutupan Allah, nescaya akan terdedah aib kami”. Demikian tawaduknya imam yang agung itu.
Namun kita, lantaran merasakan diri suci, kita menghukum dan menilai dosa peribadi orang lain berlebihan sehingga seakan kita sunyi dari kesalahan. Dengan satu dosa sahaja, kita dedah dan hina seseorang dengan apa yang Allah sendiri tidak hina sedemikian rupa. Nabi s.a.w memberikan amaran:
“..jangan kamu mencari-cari keaiban orang muslim kerana sesiapa yang mencari keaiban orang muslim Allah akan mendapatkan keaibannya. Sesiapa yang Allah dapat keaibannya, maka didedahkan sekalipun dalam rumahnya”. (Riwayat Ahmad dan Abu Daud/ disahihkan al-Albani)
Seimbang
Islam menyuruh kita adil dalam semua perkara termasuk dalam membuat penilaian terhadap seseorang. Adil terhadap setiap pihak walaupun pihak kita benci dan bermusuhan. Allah menyebut (maksudnya):
“Wahai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu semua sentiasa menjadi orang-orang yang menegakkan keadilan kerana Allah, lagi menerangkan kebenaran; dan jangan sekali-kali kebencian kamu terhadap sesuatu kaum itu mendorong kamu kepada tidak melakukan keadilan. Hendaklah kamu berlaku adil (kepada sesiapa jua) kerana sikap adil itu lebih hampir kepada taqwa”. (Surah al-Maidah: 8).
Al-Imam Muhibb al-Din al-Khatib menyebut:
“Kita kaum muslimin tidak beriktikad kemaksuman seseorang selepas Rasulullah s.a.w. Sesiapa sahaja yang mendakwa kemaksuman seseorang selepas Rasulullah s.a.w maka dia berdusta. Insan itu tetap insan. Terbit darinya apa yang terbit dari insan. Maka, ada padanya kebenaran dan kebaikan. Ada juga padanya kebatilan dan kejahatan. Boleh jadi kebenaran dan kebaikan pada insan tertentu dalam lingkungan yang luas, maka dia dinilai dalam kalangan ahli kebenaran dan kebaikan. Ini tidak menghalang untuk terjadi kepadanya beberapa kesilapan. Boleh jadi kebatilan dan kejahatan pada insan yang lain dalam lingkungan yang luas, maka dia dinilai dalam kalangan ahli kebatilan dan kejahatan. Ini tidak menghalang untuk tercetus dari beberapa cetusan kebaikan pada waktu-waktu tertentu.
Wajib kepada sesiapa yang berbicara mengenai ahli kebenaran dan kebaikan, jika dia tahu mereka ada beberapa kesilapan, janganlah dia rosakkan kebenaran dan kebaikan mereka yang banyak itu. Janganlah dipadamkan segala kebenaran dan kebaikan disebabkan kesalahan-kesalahan tersebut.
Wajib pula kepada sesiapa yang berbicara mengenai ahli kebatilan dan kejahatan, jika dia tahu ada beberapa cetusan kebaikan mereka, janganlah dia kelirukan orang ramai bahawa mereka itu dalam kalangan golongan yang soleh hanya kerana amalan kebaikan mereka yang jarang dan ganjil itu”. (Tahqiq al-‘Awasim min al-Qawasim, m/s 47. Beirut: Dar al-Jail).

Monday, August 22, 2011

Aspiring and inspired...

Ramadhan bakal melabuhkan tirainya, MasyaAllah sangat sekejap rasanya.  Nak kata sempurna 100% ibadah yang dilaksanakan...Norma akui sangat jauh juga terkebelakang, namun sudah mencuba yang termampu buat Ramadhan kali ini, berbanding Ramadhan yang lalu...Alhamdulillah. 

Apa kena dengan tajuk di atas dengan entri Norma kali ini??  Tak ada lah apa sangatnya.  Cuma teruja dengan peristiwa yang berlaku sepanjang hampir 2 bulan pulang bercuti dan berpuasa di tanahair ini.  Anugerah di bulan Ramadhan nampaknya. 

Selain daripada bercuti dan beraya di Malaysia, misi Norma adalah untuk meneruskan pengajian Iqra' anak-anak Norma...Norma akui sedikit sukar untuk menitipkan disiplin mengaji anak-anak semasa mereka di Jubail, terutama apabila ummi sendiri yang mengajarnya...anak-anak takut...ummi garang mengalahkan 'ustazah' bila mengajar Iqra'.  Namun kami tetap bersyukur kerana anak-anak sempat juga belajar dengan 2 orang 'ustazah' di Jubail tu, Aunty Rosilah dan Aunty Ain.  Bila balik bercuti, ummi dah aturkan pengajian dengan Ustaz Syikri, seorang kenalan kami di Dungun ini.  Memang ummi tak nampak calon lain yang boleh sabar mengajar anak-anak ummi ni selain Ustaz Syikri.  Alhamdulillah, tawaran ummi diterima baik oleh Ustaz dan dapatlah anak-anak menyambung Iqra' sepanjang cuti  ini, maka terisilah aktiviti mereka dengan mengaji 4 kali seminggu, syukran ya Ustaz.

Sehingga ke minggu terakhir ini, Alhamdulillah Luthfil sudah pun 'naik' Al Quran...impian ummi dan abah sejak beberapa tahun yang lalu...walaupun agak terlewat buat Luthfil, tapi ummi kagum juga dengan kesungguhan Luthfil menghabiskan Iqra' seterusnya boleh membaca Al Quran... 

Rancangan di TV seperti Mari Bertarannum, Mengaji dan bacaan-bacaan Al Quran yang ditayangkan di TV9 juga banyak mempengaruhi Luthfil dan Nadhrah untuk mempertingkatkan bacaan mereka, Alhamdulillah.  Sesuatu yang sangat positif pada anak-anak di cuti kali ini.  Selain daripada itu, Luthfil selalu 'jealous' bila melihat ummi mengaji...tapi itu yang ummi mahu kan..."kepimpinan melalui tauladan."  Sebagai ibubapa, ummi selalu ingin mencuba melakukan yang terbaik untuk dicontohi oleh anak-anak...selain bab 'berleter' la...yang kadang-kadang 'baik' tetapi selalunya ianya menjadi contoh yang 'kurang' elok untuk anak-anak...alahaiiii.

Alhamdulillah, sekarang ini, masa terluang Luthfil akan digunakan oleh beliau membaca Al Quran terutama lepas solat...tapi ikut mood dia lah...tak kira waktu apa pun, selain waktu solat...dengan tertib Luthfil akan mengambil wudhu dan mula membaca...syukur Alhamdulillah...ummi sangat kagum walaupun hampir setiap hari ada saja leteran daripada ummi, sebab Luthfil menyakat dan buat perangai dengan adik-adik...sabar je la.

Tapi ummi perlu pantau juga sebab dah selalu ingatkan dia, jika kita tersalah baca berdosa dan jangan main-main apabila membaca kitab suci ALLAH itu.  Nampak kesungguhan dia sebab Luthfil kata "Luthfil  suka sangatlah dapat baca Quran ni ummi..."  Alhamdulillah.  Harapnya semangat itu berterusan, InsyaAllah.

Nadhrah pula akan 'naik' Al Quran sehari dua lagi, sempatlah sebelum Ustaz Syikri pulang ke kampung beraya nanti.  Kan bagus jika anak-anak dapat belajar berterusan dengan Ustaz...kalau dah balik Jubail, selain dengan ummi, nak kena juga mencari guru mengaji anak-anak ni...sebab banyak lagi hukum-hukum tajwid yang anak-anak perlu belajar, ummi dah lupa...ummi mampu tunjuk praktikal InsyaAllah, tentang teori nak kena rujuk yang ilmuwan. 

Inilah 'anugerah' Ramadhan yang tidak ternilai buat Norma tatkala ini...Ramadhan Kareem.

Friday, July 29, 2011

FEEL LIKE A 'STAR'!!



Kalau bab makan buah...kami anak beranak memang suka sangat.  Alhamdulillah, anak-anak sekecil Hadeed hingga kakaknya Nadhrah suka sangat makan buah-buahan.  Abang Luthfil aje yang 'kurang selera' ...hehehe.

Buah-buahan yang menjadi kesukaan antaranya, epal merah, epal hijau, nenas DOLE (Nadhrah's favorite), oranges, grapes, strawberries (ALL's favorite), rock melon, honeydew, watermelon, mangoes (Haikal's favorite!), banana (Hadeed's favorite) dan tidak ketinggalan buah DURIAN...hahaha.  Yang ni Luthfil's favorite...suka makan durian aje katanya.

Tapi semasa baru sampai di Dungun 3 minggu lalu, buah yang Norma teringin sangat nak makan adalah belimbing besi. Sejak kecil memang biasa makan dah.  Kesian kat anak-anak Norma sekarang sebab tak kenal lagi buah belimbing besi ni.  Kebetulan ke Pasaraya You Hoe di Dungun ni, punyalah banyak dijual belimbing besi.  Alhamdulillah, agak manis rasanya...tidak masam.  Dek kerana 'kecur' melihat buah belimbing dan terbayang makan dengan kuah rojak...tanpa berfikir panjang, Norma terus menyumbat beberapa biji belimbing besi ke dalam plastik, murah pulak tu ... sekilo hanya RM4.00 sahaja.

Bila balik rumah...macam-macam soalan anak-anak tanya pasal buah belimbing tu...jenuh juga lah nak menjawab, sebab di Jubail, kami tak pernah jumpa lagi terjual di mana-mana.  Selepas dicuci dan dihiris buah tu, lagi teruja anak-anak sebab...bentuk buah tu apabila dihiris melintang...STAR FRUIT!!! jerit mereka...eh eh...tahu pulak nama buah tu dalam English...hehehe...tak payah ajar pun...they say it out spontaneously...  Norma tersenyum sinis juga sebenarnya...if only I cut the fruit the other way around, potong memanjang aje, kemungkinan besar mereka tak akan tersebut nama buah tu dalam  English...  Kesimpulannya, moments like these can make me smile to myself...and kids can get very creative most times. 
And later, kami semua menikmatilah belimbing besi yang dicicah dengan kuah rojak itu, berebut-rebut dan terpaksalah nenek Manja memotong lagi belimbing besi tu...kecuali Luthfil, "Luthfil suka durian je kat Malaysia ni..."  hmmmppphhh...aduhai lerrr

Thursday, July 28, 2011

RAMADHAN

"Wahai orang-orang yang beriman, puasa telah diwajibkan ke atas kamu sebagaimana ia telah diwajibkan ke atas orang-orang sebelum kamu, mudah-mudahan (dengan puasa itu) kamu bertakwa."
::Al Baqarah 2:183::

Usai membaca Transformasi Ramadhan hasil tulisan Ustaz Hasrizal Abdul Jamil, rasa bersemangat ingin membuat rumusan tentang apa yang Norma perolehi dan pelajari daripada bacaan yang sangat ringan dan mudah untuk difahami itu.  Mabrook buat Ustaz Hasrizal (@saifulislam.com) kerana 'kesantaian' hasil tulisan sebuah buku yang hanya mempunyai 151 mukasurat itu. 
Namun intipati dan rangkuman tulisan beliau menulis hal agama khusus berkaitan Ramadhan, amatlah berkesan di hati dan jiwa.  Tidak 'melampau' dalam menulis bab agama, sangat menyenangkan hati bila membacanya. 

Sahih, Islam itu sangat mudah dan praktikal buat semua...bukan sesuatu yang perlu 'dihenyak' atau 'digasak' ... cukup dengan sifat keterbukaan dan keikhlasan di hati, tiada paksaan...InsyaAllah...Islam untuk semua.

Justeru, Ramadhan bakal  membawa satu 'pembaharuan' kepada sesiapa yang membaca hasil tulisan beliau. Biar "beramal dengan ilmu, beribadah dengan takwa, bernyawa kerana agama"  ini bukan kenyataan beliau tetapi rumusan Norma sendiri terhadap pemahaman konsep Ilmu, Amal, Ibadah dan Takwa yang disampaikan di dalam Transformasi Ramadhan itu.  MasyaAllah.

Dari semudah-mudah amalan di bulan yang mulia, seperti "MELEWATKAN BERSAHUR, WALAU DENGAN SEBUTIR TAMAR DAN SETEGUK AIR" sehinggalah kepada "MENYEGERAKAN IFTAR/BERBUKA DAN JANGAN MELENGAHKANNYA"  itu antara rumusan ringkas di dalam buku itu. 
Bila tiba Ramadhan, semua orang berlumba-lumba melakukan kebajikan...tetapi apa jadi dengan 11 bulan yang lain itu?  Anak-anak yatim akan 'beribu bapa' semasa Ramadhan sahaja, dan kembali yatim selama 11 bulan selebihnya.  Bukan ini yang kita mahu apabila Ramadhan tiba...kebajikan dan amal itu biarlah berterusan biarpun dengan nilai yang sedikit sahaja, bukan 'dilambak' hanya semasa Ramadhan dan 'disorok' di bulan selainnya..hanya kerana 'adat' berbakti dan beramal itu hanyalah di bulan Ramadhan.  Kita beragama biarlah dengan ilmu bukan dengan adat!
Selain daripada itu, banyak juga yang Ustaz Hasrizal sentuh berkenaan BERTAKWA dan kaitannya dengan amalan berpuasa di bulan Ramadhan.  Jika kita melakukan sesuatu...perlulah yakin bahawa ianya kerana ALLAH SWT...dalam beribadat, seperti solat, zakat, puasa, menunaikan haji dan seterusnya...perlulah dengan istiqamah...menunjukkan keTakwaan kita kepada ALLAH SWT.  

Dalam berpuasa, ianya adalah latihan untuk kawalan diri ...namun, jika kita berpuasa dengan keTakwaan...kita akan mampu untuk mengawal diri sehingga selama-lamnya.  Memang lah di bulan puasa, mengawal diri dari makan dan minum dan segala yang boleh membatalkan puasa kita, tetapi kawalan diri kita selain daripada puasa itu adalah lebih hebat...mengawal daripada sifat amarah, dengki, melakukan maksiat, melampau dalam segala perbuatan, berlebih-lebihan...yang ini sebenarnya yang kita mahu dalam erti kata berTakwa itu.

InsyaAllah.  Di lain kelapangan dan kesempatan, Norma akan sambung lagi ye rumusan pembacaan Norma itu... 

Selamat Menjalani Ibadah Puasa di bulan Ramadhan yang penuh keberkatan.  Jika kita tidak mampu melaksanakan impian kita di Ramadhan yang lalu, jadikanlah Ramadhan kali ini Ramadhan yang dinanti.  Penuhilah segala hajat dihati dengan sedikit ruang dan peluang yang ALLAH bakal beri kepada kita.  Bersyukurlah kepadaNya kerana diberikan nyawa untuk menjalani Ramadhan di kali ini, Alhamdulillah. 

Wednesday, July 27, 2011

BEING 'CUT OFF'..

Alhamdulillah .. finally...I get to access my blog after trying so hard for it for so many days.  Wonder how the network connection works??  I could not access any other blog except for Facebook and kids online games for more than a week.  Or something went wrong with my Maxis Prepaid Broadband...I have used up all its 1.5GB yet I still have like 10 days before it expires.  The guy said I could use it up to its expiration date, so??  Ohhh please...I am not so into this "connection+broadband+network" thingy ... so it is always trial and error for me...

And just a few minutes ago, I just felt like clicking at my blog address...and wallah...here it is!  I could access to my blog again...sigh!!!  Alhamdulillah...with Allah's will, all is possible.  Still a question remained..."How did it happened?"
I hope the connection is kind enough to let me 'breathe' here...to let me 'download' so many stuffs that I have stored in my 'CPU'..

Oh yes, before I go...in just a few days, Muslims in Malaysia will begin fasting as Ramadhan is appearing soon.  Alhamdulillah, after 2 years I managed to experience the fasting month here in Malaysia again as before, something that I do miss so much. I will write more about Ramadhan in my next entry, InsyaALLAH.

::RAMADHAN KAREEM::

Saturday, July 16, 2011

HOME SWEET HOME...

Lagi lagi rumah, lagi lagi rumah...nak buat camana....Norma sayang sangat kat rumah ni.  Setelah sekian lama ditinggalkan, namun jiwa dan raga masih bersarang di dalam rumah ni.  Rumah kami ni dibina pada tahun 2006, sangat tinggi 'nilai'nya....bukan nilai $$$ tetapi the 'sentimental' value that the house carries.  That was why, when Haswadi decided to move to Saudi in late 2008..all that came to my mind was what will happen to our house!  What we were going to do with the house?  We only managed to live in our home for two years, how can we let it go? 

Eventually, we decided that the home stays as it is. NO renting out, what more SELLING it! It was a NO..NO decision.  And now only that I realize, we have made exactly the right decision...to keep the house to ourselves only.  So that whenever we are coming back home...the home is where it should be...this house! 

We do have someone to take care of the house, I always wanted a tidy, clean house every time...so that whenever we come back home, the house is well and properly maintained...in spite of a little bit of minor wrecks here and there; like the roof top (due to the monsoon season here in Dungun, our house is located just 430 meters away from the South China Sea...wooo...sounds so thrilling), and a few water spots at the ceiling...all is still well and nice, Alhamdulillah.  

Recently, when we got back to the house, Haswadi had to replace a few light bulbs.  The one in the kitchen went kaput for a year already...so we had that replaced.  Same goes to the one in the kitchen toilet and at the kitchen corridor. We also fixed three new air-conditions...now every room has one, to please the kids since it is considerably hot here in Dungun.  Well, a two-month stay this time would be more pleasant and more comfortable... :-) 

As for my part, I brought home few sets of curtain I bought at IKEA in Al Khobar.  I knew that I would not have much time getting it here in Malaysia, so we brought it all over from Saudi.  I had the living area curtains replaced, the TV room sliding door and also the kids' room curtain replaced....contented!!!
 We don't have a lot of furniture, we only have basic ones.  I prefer it to be more spacious, having small kids is better that way.  A view from the main door...there Haikal is playing the PNP game.  My cooking station, :-)  It has windows all around its wall...save a lot of electricity during the day...no need a single lighting! 
Our so simple living room, we had those furniture blanketed while we were away in Saudi.  A peek from the family area towards the master bedroom door and the main entrance...and of course my bouquet of white hydrangea on the dining table.  Again...windows all over...we love the ray of sun shining through the window...
The main dining at the living area, I love the big wall mirror.  It was custom-made to fit at the dining wall.  Our family favorite spot...the English breakfast, lunch, dinner, supper and 'lepak-lepak' table.  I admit that I do a lot of 'lectures' here...we purposely designed the kitchen this way...cook and serve at the same place...hassle free...and my loyal eaters have to hear me talking while waiting for their food...huuuu...sounds so freaky.  Last but not least, our TV room and the roses on the shelf...and again more sun light...hehehe


"HOME SWEET HOME"

Friday, July 15, 2011

AGENDA UTAMA CUTI KALI INI!!!

Tahun lepas...semasa merancang percutian ke Malaysia adalah untuk mengkhatankan Luthfil Hasif.  Memang merancang cuti 3 minggu pada Disember lalu untuk menyempurnakan hajat kami itu.  Siap berkenduri-kendara nenek Manja di Sentul apabila cucu ingin berkhatan. 

Namun, ditakdirkan ALLAH...anak-anak kesemuanya diserang 'chicken pox'.  Luthfil Hasif paling 'seronok' apabila diserang chicken pox...kerana 'terlepas' berkhatan...aduhai...'gagal' lah misi ummi dan abah ketika itu.

Jadi, kali ini...percutian panjang kami untuk menyelesaikan misi itu kembali.  Kali ini, Luthfil dan Haikal akan berkhatan....sebab abah kata, Haikal dah besar dah...dan boleh dikhatankan sekali dengan abang Luthfil.

Selasa baru lalu, 12 Julai 2011, tertunailah hasrat ummi dan abah untuk Luthfil dan Haikal.  Bermulalah satu peringkat baru buat mereka berdua.  Kalau nak diceritakan kisah di pagi hari Selasa tu, tak cukup ruang rasanya ummi nak cerita kat sini, mula-mula berani, kemudian takut, kemudian mahu, kemudian tak mahu...gitulah kesimpulan proses berkhatan hari tu, bermula 8.30 pagi...dan berakhir jam 10 pagi.  'Berkejaran' jugalah abah dan Pak Cik Azhar, jiran sebelah rumah nak memujuk Luthfil Hasif...adoiii...sabar aje lah anakku. 

Alhamdulillah segalanya selamat disempurnakan, semuanya dilakukan di rumah kami di Dungun kerana ketika ini bukan musim cuti sekolah.  Agak sukar nak dapatkan doktor untuk melakukannya di klinik-klinik.  Encik Mad Din, Hospital Attendant di Hospital Dungun telah melaksanakan tugas itu, syukur Alhamdulillah.

 Luthfil dan Haikal sebelum dan selepas...  Haikal 'hero' pagi tu, paling cool 'menyerah diri' ... Luthfil?  Adoiii, ummi tak nak ceritalah...apa pun, selesai semuanya Alhamdulillah.

BERHUJAN BATU DI TEMPAT SENDIRI...

First thing I did when we reached our home last Friday night was to 'tour' outside of the house.  Memang selalu macam tu, kalau sampai aje di rumah...mesti tak masuk dulu...merayap, bukan ada benda sangat pun nak dilihat, adalah sepohon dua pokok kami tu...tapi dah memang tabiat, melilau di luar rumah dulu sebelum nak masuk dalam rumah. 

"Hujan emas di negara orang, hujan batu di negara sendiri"...perumpamaan yang sangat sinonim dengan masyarakat Melayu di Malaysia...  Kita sentiasa merendah diri dan bersikap 'humble' to ourselves...sebab sanggup 'berhujan batu' di negara sendiri...tetapi, negara sendiri juga yang  lebih baik dari negara orang, biar pun tak secantik mana atau sehebat mana pun....Norma sangat akur dengan pernyataan ini!

Sila lihat bukti-buktinya di sini:

 Alhamdulillah, bunga kemboja Cina berbunga masa kami sampai...sejuk hati rasanya.  Bunga Jasmine Thai di atas tu, 'mabuk bunga'...bunga banyak lagi dari dedaun. Hadeed terjelepuk atas rumput tak bergerak...geli geleman dia pegang rumput tu..

 Pisang kipas semakin membesar, walaupun pelepah daunnya carik-carik...kuat sangat angin dari pantai kut.  Daun Kunyit punyalah lebar, cuma serai je baru 'sejemput'...
 Our front yard and back yard.  Front yard tu baru ditanam 7 pohon kelapa kuning, tapi masih anak pokok lagi, yang besar-besar tinggi tu bukan, tu kat tanah jiran sebelah, hehehe.  Terima kasih Encik Zul (tukang jaga pokok-pokok dan rumput kami).  Pokok lengkuas merimbun, batangnya besar-besar...kena guna cangkul nak gali lengkuas tu.  Pokok pisang lambat besar...apasal la agaknya??
Apa ke nama la pokok ni, tak ingat masa taip ni, dah 'besar panjang'...


Nampaknya, mata Norma makin segar dan sihat lah sepanjang cuti-cuti Malaysia, dapat lihat pepohon hijau sepanjang masa...InsyaAllah.  Alhamdulillah...syukur dengan nikmat ALLAH.


Tuesday, July 12, 2011

KEPULANGAN YANG DINANTIKAN...

Hampir lupa nak menulis di blog rupanya...kikikikkikkk.  Tahu lah dah balik Malaysia bercuti...blog pun kena cuti gak ke??  Adoiiiii cik Norma....sibuk sangat ke? 

Norma dah hampir seminggu di bumi Malaysia tercinta...tiada kata yang dapat menggambarkan betapa bahagianya dapat kembali ke tanahair yang tercinta.  Kebetulan pulang hampir dengan tarikh perhimpunan BERSIH...takut juga tak dapat kembali ke Dungun bila tiba di KLIA tempohari.  Dua hari sahaja di rumah mak di Sentul, sehari sebelum BERSIH...kami bertolak balik ke Dungun, Alhamdulillah, ALLAH permudahkan segala urusan.  Cuaca dan udara di Dungun ni, lebih BERSIH dari Kuala Lumpur...hehehehe...

Pada hari Jumaat, 8 Julai lalu, sebelum kami bertolak ke Dungun, Norma sempat menjenguk nenek Norma (mak arwah abah Norma) di Kampung Melayu Subang.  Sejak beliau terlantar sakit, bapa saudara dan mak saudara Norma yang menjaga beliau.  Syukur Alhamdulillah kerana mereka sanggup berkorban dan meluangkan banyak masa menjaga nenek.  Mula-mula nenek di rumah bapa saudara di Melaka, kemudian dibawa tinggal bersama mak saudara bungsu Norma di Subang....sehinggalah nenek menghembuskan nafas terakhir beliau di situ tanggal 10 Julai, 2011...  hanya 2 hari selepas Norma sempat menjenguk arwah. 

Norma masih ingat lagi, sejak tinggal di Saudi, dan setiap kali pulang ke Malaysia...Norma pasti melawat arwah di kampung, Bukit Rambai Melaka.  Akhir pertemuan Norma semasa arwah masih segar lagi adalah pada tahun lepas, bulan Disember 2010.  Ketika itu arwah masih boleh bercakap, duduk dan sempat melihat wajah Hadeed yang ketika itu berusia 5 bulan.  Arwah sibuk bertanya perihal Hadeed yang dilahirkan di Arab Saudi...walaupun Norma perasan, yang arwah bertanyakan soalan yang sama hampir berulang kali.  Mak kata, "nenek dah tak berapa ingat..tapi nenek masih segar" 

Kali ini, setelah 6 bulan berlalu, subhanAllah...pertemuan Norma dengan arwah tempohari, amat menyentuh perasaan Norma.  Nenek sudah tidak mampu membuka mata, apatah lagi bersuara.  Tubuhnya lesu dan tidak bermaya, hanya nafas di dada yang turun naik sahaja kelihatan.  Nenek 'menjadi' terlalu 'kecil, terbaring mengiring di atas katil.  Mak Busu kata, "bahagian belakang nenek dah luka teruk, sebab terlantar sangat lama, walaupun 'dressing' dilakukan setiap hari oleh Pak Busu..."  Doktor kata, nenek terlalu uzur dan badannya sudah tidak mampu mengeluarkan apa-apa tindakbalas untuk menyembuhkan luka, selain mencuci, mengeringkan dan menggantikan balutan.  Namun, jantung beliau masih elok dan hanya itu sahaja yang membuat nenek 'bertahan' sehingga sampai masanya ALLAH menjemput beliau. 

Norma bacakan surah-surah An-Nas, Al-Falaq dan surah Al-Ikhlas buat nenek, sebab hati memang sangat terasa, ini bakal menjadi pertemuan terakhir Norma dengan nenek sepanjang hayatnya.  Norma usap tangannya yang sudah hampir kaku...keras dan sangat kering.  Norma usap kepala nenek dan mohon maaf daripada nenek di atas segala kesalahan Norma dari kecil hingga dewasa.  Ketika itu juga, Norma memberi harapan yang ALLAH akan memelihara kesihatan nenek dan nak lihat nenek segar kembali walaupun di hati telah sangat merasakan, ianya mustahil, hanya ALLAH yang Maha Mengetahui.  Tidak lupa Norma juga memohon kepada ALLAH agar mengampunkan segala dosa-dosa nenek.  Selesai bisikan dan usapan itu, mata nenek bergerak-gerak walaupun tertutup sepanjang hampir 2 jam itu, nampak juga tekak nenek juga bergerak-gerak ... di hati kecil Norma, sangat merasai yang nenek 'tahu' Norma datang melawatnya.  Norma cium dahi nenek berkali-kali walaupun tiada apa pun aroma yang keluar...segalanya sangat kaku dan lesu, tapi Norma sangat bersyukur dapat menjenguk nenek buat kali terakhir, sangat bersyukur dapat pulang ke Malaysia kali ini...semuanya ketentuan Illahi, MasyaAllah.

2 hari selepas pertemuan itu, Norma mendapat panggilan telefon daripada kak long jam 2 pagi, menyampaikan berita pemergian nenek.  Norma akui, tidak menangis sedikit pun...tiada air mata pun tumpah dengan berita itu...kerana sudah berderai air mata Norma semasa pertemuan terakhir tempohari...dan seperti Norma nyatakan...hati Norma sudah merasai akan 'pemergiannya'...Norma redha dan sangat bersyukur, keperitan dan kesakitan yang nenek alami sudahpun  berakhir...ALLAH lebih sayangkan nenek.  Semoga ALLAH mengampunkan segala dosa-dosa nenek sepanjang hayatnya, dan menempatkan Allahyarhamah Hajjah Nyonya di kalangan para solihin....amin.

Wednesday, June 29, 2011

MACAM-MACAM ADAAA...

Bila cuti sekolah dah mula...sibuklah dalam rumah ni.  4 orang kanak-kanak yang berselang umur purata 2 tahun seorang...kecuali si kecil Hadeed..beza 5 tahun dengan abang sebelum dia, Haikal....bayangkan dengan seorang ummi....boleh fengsan dibuatnya.  Tapi Norma sangat bersyukur dikurniakan empat orang anak-anak yang comel dan sangat keletah...dengan personaliti yang amat berbeza antara satu dengan yang lain. Yang paling Norma bersyukur, bila abang dan kakak yang dah besar boleh menjaga dan melayan Hadeed.  Terkekek-kekek dan menjerit-jerit semuanya kalau bermain...apa-apa ajelah anak-anakku...asal kamu bahagia...

Sejak menjadi ummi dan surirumah sepenuh masa 2 tahun yang lalu...ianya banyak mengubah diri Norma.  Kalau dulu, anak-anak dijaga 'half-time'...manakala kerja di kampus juga 'half-time'....sekarang ni tidak lagi...di rumah 'full-time'!!!  Eh..eh..abah punya 'time' mana yekk??  He has me ALL the time, dari dulu sampai sekarang... :-)

Yang paling sibuk dan hiruk pikuk apabila anak-anak berada di rumah ni apabila tiba waktu makan...tak kiralah sarapan, lunch, dinner or even during snack time...SubhanALLAH...tak terkejar juga kadangkala.  Seorang dengan permintaan A, seorang lagi permintaan B, seorang lagi mahukan C dan yang pasti si kecil Hadeed juga lain citarasanya...  Ummi punya camana??  Ummi santap aje apa yang ada...Alhamdulillah.  Selalu juga menasihati mereka supaya jangan banyak 'kerenah' bila tiba waktu makan...kita makan apa yang ALLAH rezekikan pada kita.  Jika ada yang merungut itu ini, Norma selalu keluarkan tagline ini, "Tak bersyukur dengan rezeki ALLAH bagi ke?"  dan ditokok tambah oleh abang, kakak dan adik nya sendiri...  Cukup ingatan itu, maka selesai lah masalah.  Tapi bukanlah selalu begitu...Norma sudah 'masak' dengan citarasa mereka, cuma sekali sekala...bila sediakan sesuatu yang lain dan pelbagai...muncullah kerenah-kerenah tu.  Alhamdulillah, Nadhrah dan Haikal antara yang paling mudah ... suka mencuba...kerabu pegaga, ulam kacang botol, sup sayur mahupun budu atau cencaluk...tiada masalah.

Marilah Norma kongsi menu tengahari dan petang kami hari ni...bila anak-anak cuti sekolah, macam-macamlah 'program' masakannya...ummi suka je. 
Nasi minyak Jubail...hehehe, ubah selera sikit.  Pastinya, menu tengahari tadi menambat selera semua.  Alhamdulillah.  Nasi minyak dipadankan dengan ayam bakar berempah, hati ayam kicap, sos tomato buah dan salad sayuran...

Dah meleret pada kisah makan pulak ye... entri ni nak share menu kami hari ini...sibuknya lah ummi di dapur dari pagi sampai ke petang...layannnn...
Muffin 3 rasa...(adunan sama je, ubahsuai letak itu ini...) tapi tak berapa moist, Norma suka muffin yang lembap sedikit, kena cuba resepi lain pulak ni.  Semangat nak rasmikan muffin pan yang Norma beli di SACO beberapa minggu lepas, hari ni baru dapat guna...

  *InsyaALLAH, resepi nya akan diletakkan di blog Yummilicious nanti ye...


Saturday, June 25, 2011

BERAS OH BERAS...

Seperti yang dijanjikan...nak sambung cerita pasal beras... gambar di atas (kiri) adalah beras pulut pek 2 kg dengan harga SR14.  Manakala di sebelahnya pula beras Royal Umbrella, pilihan kami sekeluarga di sini.

Ni berkenaan makanan ruji rakyat Malaysia iaitu beras.  Jika di Malaysia kita memang biasa beli dan makan beras 'Siam' iaitu jenis beras 'berkanji' yang memang ditanam di sawah-sawah padi di Malaysia.  Jika beras dari Malaysia, kita tak panggil lah beras "siam" kan...lebih selesa kita namakan beras sahaja atau yang agak popular, orang kita gelar ikut jenama beras yang dimakan tu.  Beras Jati, Beras Jasmin, Beras Flora, Beras Faiza, Beras Cap Rambutan dan pelbagai lagi jenama yang digunakan oleh pengedar-pengedar beras di Malaysia.  Setahu Norma, Beras JATI memang keluaran tempatan manakala beras-beras lain, ada yang diimport dari Thailand. 

Kalau Norma balik kampung di Melaka, selalu sangat dapat merasa makan 'beras baru'...beras yang baru dituai dari sawah di sekitar negeri Melaka, rasanya memang lain daripada beras berjenama yang dibeli di kedai.  Mak Tam Norma selalu juga dapatkan beras ni dan dimasak untuk kami.  Bila di masak, beras baru berwarna agak 'comot'...bukan putih bersih macam Beras Jasmin Jalaluddin Hassan atau Beras Faiza tu dan sedikit halus butirnya, tetapi kalau makan dengan asam pedas ikan parang dan sambal belacan...MasyaALLAH...susah nak cakap la enaknya...

Di Jubail, yang popular beras Basmathi, beras Basmathi ini enak dimasak nasi beriyani, nasi minyak, nasi Bukhari, Khabsa dan sewaktu dengannya.  Jika di masak sebagai nasi putih, memang 'tak kena' dengan lauk-pauk Melayu kita (citarasa Norma lah ye). Pernah lah juga semasa awal sampai di Jubail dulu, Haswadi belikan 5kg Beras Basmathi...cuba juga kami gunakan...akhirnya 'tewas' dan terpaksa juga mencari beras Siam.   

Jika ingin mendapatkan beras Siam pelbagai jenama di Jubail, bolehlah ke kedai FARM di pasar Jubail, kedai KALDIWA (di bandar Jubail), kedai KABAYAN (juga di bandar Jubail).  Di PANDA bukan tidak ada, tetapi hanya menjual satu atau dua jenama sahaja iaitu MILAGROSA (sangat berkanji) dan SMART CHEF (beras okay, jarang dah jumpa jenama ni, sekali sekala sahaja ada di PANDA).  Jika ke kedai-kedai yang Norma sebutkan di atas tadi, InsyaALLAH terdapat banyak jenama beras Siam yang terjual...seperti LIGO (SR65-69 untuk 10kg), WAG WAG (SR47 - 49 untuk 10kg) atau Royal Umbrella yang Norma suka makan sekarang ini (SR51-SR53 untuk 10kg).  Dalam tempoh 2 tahun sahaja perbezaan harga beras-beras Siam ini sangat ketara, manakan tidaknya...beras jenama LIGO yang kami selalu gunakan sejak tiba di sini 2 tahun lalu (SR58/10kg) sudah naik harga menjadi SR69/10kg!!!  Oleh kerana terlampau 'melampau' sangat harganya, kami mencuba jenama lain yang berpatutan. 

Beras pulut juga mengalami 'nasib' yang sama, jika dahulu...beras pulut untuk 2kg hanyalah SR9-SR10 sahaja, kini di kedai yang sama di mana beras Siam banyak terjual,  ianya sudah naik harga menjadi SR14/2kg...cepat sangat naiknya...mungkin tiada kawalan terhadap barangan sebegini di Saudi ini, entahlah ...kurang arif dengan ekonomi di Saudi.  Rasanya perlu cenderung ke arah pengetahuan itu sekarang ini jika harga barangan runcit makin mendadak dari masa ke semasa di sini. 

Monday, June 20, 2011

JOM SHOPPING...

Kali ni, Norma nak kongsi sedikit maklumat berkenaan perihal kehidupan di Jubail, Saudi ni.  Sejak Norma tiba di sini pada tahun 2009, perkara utama yang menjadi tumpuan Norma dari aspek 'living in Jubail' ialah berkenaan barangan keperluan harian.  Even before Haswadi ke sini lagi kami di Malaysia sudah sibuk mencari-cari maklumat barangan keperluan ini @groceries items...kerana merasakan ianya faktor penting yang boleh mempengaruhi perjalanan kehidupan di sini...teringat ungkapan, "makan untuk hidup atau hidup untuk makan??"  Mana-mana pun boleh je kut ye... :-)

Di entri yang awal-awal pada tahun 2009 dulu, ada juga Norma selitkan sedikit maklumat pasal senarai groceries yang boleh didapati di Jubail ini...tetapi kali ini, ada approach lain pula...Norma ambilkan pamphlet/brosur daripada supermarket/hypermarket utama di Eastern Province ini dan seluruh Saudi rasanya, iaitu PANDA (orang ARAB sebutannya...BANDA, sebab tiada huruf 'pa' dalam tulisan jawi, digantikan dengan huruf 'ba').  Kebetulan PANDA ni setiap minggu ada sahaja "tawaran hebat" atau "promosi" berlangsung...so kita boleh rujuk harga-harga yang berubah dan diskaun yang menarik untuk beberapa jenis barangan.  

Norma harap, sedikit maklumat ini boleh dijadikan rujukan bagi mereka-mereka yang berkira-kira untuk datang ke sini ;-)  atau kalau yang tak ada terfikir langsung nak 'kerja' atau 'menetap' di sini, layan atau cuci mata aje la...sekurang-kurangnya boleh juga melihat perbezaan harga di Saudi dan di Malaysia...(but have to bear in mind the currency exchange sekarang ni, at current; SR1 = RM0.81...bolehlah tekan-tekan calculator tu sambil-sambil baca entri Norma kali ni ye...)








Oleh kerana dah panjang sangat entri ni dengan gambar-gambar tu...dah macam kedai runcit blog si Purple Heart ni...kikikkkikkkikkk, InsyaALLAH Norma akan cuba buat ulasan atau rumusan di entri selepas ini ya. 
Tambahan, Norma nak cerita pasal beras (BASMATHI ke BERAS SIAM??)...kedai-kedai dan supermarket selain si "BANDA" ni, dan kisah dan suasana "PASAR IKAN"...tak sabar nak baca ye?? 

Semoga ada sedikit ruang waktu untuk Norma terus berkongsi cerita dan maklumat dengan pembaca...agar bermanfaat bersama...amin.

Sunday, June 19, 2011

ILMU KAN TIADA PENGHUJUNGNYA...

Lama dah tercari-cari berkenaan amalan zikir dan doa ini, banyak pendapat dan banyak yang pernah didengar...namun tiada yang menyakinkan...sehinggalah bertemu dengan artikel di bawah.  

Diharap dengan tersimpannya di dalam blog sendiri, boleh dirujuk dan dijadikan panduan pada bila-bila masa...juga boleh dikongsi kepada yang lain.  Tapi kalau ada sesiapa yang ada dalil dan penjelasan yang sebaliknya, sudilah kiranya berkongsi dengan Norma ya... :-)

Semoga amalan berterusan dan diberkati ALLAH SWT...amin.
Bagaimanakah cara berzikir dan berwirid selepas solat menurut as-Sunnah? 

Kebiasaannya, masyarakat kita hari ini hanya mengikut amalan yang kita warisi dari orang-orang terdahulu dan kita tidak pernah bertanya dari mana sumbernya. Masyarakat kita juga sering berfikir bahawa asalkan amalan tersebut nampak baik maka tidak ada salah ianya dilakukan. Namun begitu, elok juga kita melihat beberapa dalil dan pandangan para ulama’ mengenai isu ini bagi tujuan menilai semula amalan kita sama ada ia benar-benar menepati maksud al-Qur’an dan hadis Rasulullah (sallahu’alaihi wasallam).
Firman Allah (subhanahu wata’ala) yang maksudnya;

“Dan sebutlah serta ingatlah akan Tuhanmu dalam hatimu, dengan merendah diri serta dengan perasaan takut, dan tidak pula menyaringkan suara, pada waktu pagi dan petang. Dan janganlah engkau menjadi dari orang yang lalai.”
(Surah al-A’raaf, ayat 205)

Berdoalah kepada Tuhan kamu dengan merendah diri dan (dengan suara) perlahan-lahan. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang yang melampaui batas.”
(Surah al-A’raaf, ayat 55)

“Wahai manusia! Kasihanilah diri kamu kerana bukanlah engkau menyeru kepada Zat (Tuhan) yang pekak lagi jauh. Sesungguhnya engkau sedang menyeru kepada Zat yang Maha Mendengar lagi dekat bersama kamu”
(Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Abu Daud, Tirmizi dan Ibn Majah)

Banyak riwayat menunjukkan Rasulullah (sallahu’alaihi wasallam) ada berzikir dan berdoa’ selepas solat tetapi ia TIDAK dilakukan dengan cara beramai-ramai (berjemaah) secara berkekalan dan ianya dilakukan mengikut adab yang betul. Imam as-Syafi’i (rahimahullah) ada menyebut perkara ini yang di antara lain menyatakan bahawa:

“Saya (Imam Shafi’i) memandang baik bagi imam dan makmum, bahawa berzikir kepada Allah, sesudah selesai daripada solat. Kedua-duanya menyembunyikan zikir, kecuali jika dia (imam) mahu mengajar orang lain. Maka imam mengeraskan suaranya, sehingga dia melihat orang telah mempelajari daripadanya. Kemudian dia merendah (memperlahankan) suaranya.”
(Kitab al-Umm, Jilid 1)

Imam an-Nawawi (rahimahullah), ketika mengulas kaedah-kaedah berzikir selepas solat berjemaah, juga bersetuju dengan kesimpulan Imam as-Syafi’i (rahimahullah). Rujuk al-Majmu’ Syarah al-Muhadzab.

Imam al-Baihaqi (rahimahullah) ada menyebut bahawa:
“Bahawa zikir dan doa’ sesudah solat harus disirrkan (perlahankan) kecuali jika imam ingin mengajarkan zikir itu kepada manusia, maka dijaharkan (dikuatkan) supaya dapat dipelajari. Apabila sudah selesai dipelajari dan diketahui, maka zikir dan doa’ itu harus disirrkan (diperlahankan).”

(Kitab Zikir dan Doa’-Doa’ Rasulullah (sallahu’alaihi wasallam), Sunan al-Kubra)
Imam Ibnu Hajar al-Asqalani (rahimahullah) juga menyebut perkara yang sama bahawa:
“Tidak disukai mengeraskan suara waktu berzikir dan berdoa’. Demikianlah juga pendapat golongan salaf dari para sahabat dan tabi’en (orang selepas sahabat).”
(Kitab Fath ul-Baari, syarah Sahih Bukhari)

Kesimpulannya, para ulama’ bersetuju bahawa berzikir/berwirid selepas solat adalah secara bersendirian dan dilakukan secara perlahan-lahan. Berzikir secara beramai-ramai dengan suara yang kuat boleh menimbulkan gangguan kepada jemaah lain yang sedang bersolat iaitu bagi mereka yang masih meneruskan solat kerana terlewat (makmum masbuq) dan juga bagi mereka yang sedang solat sunat selepas itu (sunat ba’diah).
  
*Sumber artikel: laman NasbunNuraini 

Saturday, June 18, 2011

INSYAALLAH, SAMA-SAMA PERBAIKI...

Seorang ahli ibadah bernama Isam bin Yusuf, dia sangat warak dan sangat khusyuk solatnya. Namun dia selalu khuatir kalau-kalau ibadahnya kurang khusyuk dan selalu bertanya kepada orang yang dianggapnya lebih ibadahnya, demi untuk memperbaiki dirinya yang selalu dirasakan kurang khusyuk.
Pada suatu hari, Isam menghadiri majlis seorang abid bernama Hatim Al-Isam dan bertanya : "Wahai Aba Abdurrahman, bagaimanakah caranya tuan solat?" Hatim berkata : "Apabila masuk waktu solat aku berwudhu' zahir dan batin."

Isam bertanya, "Bagaimana wudhu' zahir dan batin itu?" Hatim berkata, "Wudhu' zahir sebagaimana biasa, iaitu membasuh semua anggota wudhu' dengan air. Sementara wudhu' batin ialah membasuh anggota dengan tujuh perkara :-

1. Bertaubat

2. Menyesali dosa yang dilakukan

3. Tidak tergila-gilakan dunia

4. Tidak mencari / mengharap pujian orang (riya')

5. Tinggalkan sifat berbangga

6. Tinggalkan sifat khianat dan menipu

7. Meninggalkan sifat dengki 


 Seterusnya Hatim berkata, "Kemudian aku pergi ke masjid, aku kemaskan semua anggotaku dan menghadap kiblat. Aku berdiri dengan penuh kewaspadaan dan aku bayangkan Allah s.w.t. ada di hadapanku, syurga di sebelah kananku, neraka di sebelah kiriku, malaikat maut berada di belakangku, dan aku bayangkan pula bahawa aku seolah-olah berdiri di atas titian 'Sirratul Mustaqim' dan aku menganggap bahawa solatku kali ini adalah solat terakhirku, kemudian aku berniat dan bertakbir dengan baik.

Setiap bacaan dan doa dalam solat kufaham maknanya, kemudian aku ruku' dan sujud dengan tawadhu', aku bertasyahhud dengan penuh pengharapan dan aku memberi salam dengan ikhlas. Beginilah aku bersolat selama 30 tahun." Apabila Isam mendengar, menangislah dia kerana membayangkan ibadahnya yang kurang baik bila dibandingkan dengan Hatim.

*Sumber artikel: 1001 Kisah Teladan

Thursday, June 16, 2011

WEEKEND RAMBLINGS...


More than two-years ago, when we first came here in Jubail, there were less than 20 Malaysian families residing in Jubail Balad and Royal Commission (Fanateer).  At present, I guess the number has reached to more than 100 Malaysian families who come from different parts of Malaysia.  We have come to know more and more Malaysians and happy to have more members of the 'family'...Alhamdulillah. 

In spite of the large number of people, they are here for several reasons.  Some are here to stay long enough, some are just for a temporary basis, some are just for a very short vacation and some are even here just to see how things go on and they left...  For whatever it is, life still goes on...wherever or whenever.  

Just recently, I attended a farewell event at one of our friends here in Jubail...actually there were several farewells that I have attended, organized by different groups and individuals for different individuals and even for the same persons..do we love farewells?? Definitely NOT!...I guess there were the only times and opportunities to meet up and to get together...be it at a farewell party!  But, this is just us...we love to seeing each other, meeting up...chit-chatting...laughing all the way, sharing stories about life, foods, kids, families and stuffs, because other times most of us are at home, 'grounded'.  In several occasions,  Ustazah Asmah (an Indonesian Mu'allimah) was invited to deliver  her talk on various topics.  Just yesterday, we had another farewell.  Ustazah Asmah was invited and she talked on Being a Good Muslim Wife.  

Despite the difficulties to go out ourselves here, not being able to drive ourselves, Alhamdulillah we managed to move around.  Luckily, we have established network with a group of drivers who can provide us, Malaysian ladies the transportation every time we needed to.  But, transportation charges is quite expensive here...comparing to the cheap fuel price here in Saudi!  I wished I could drive myself!

Sunday, June 12, 2011

DEMI MASA...

Tempohari dapat hadiah istimewa daripada seorang rakan di Jubail ini.  Sebuah jam meja...sangat cantik...berbekas kristal.  Tak pernah lagi ada jam sebegini.  Norma jarang sekali membeli jam meja kecuali jam meja berloceng (untuk set alarm bangun pagi...hehehe).  Di rumah Dungun ada lah beberapa biji jam loceng meja.  Di Saudi ni ada satu abah beli untuk bilik anak-anak...tapi rasa macam dah rosak lah...sebab dah tak dengar bunyinya...apa taknya...dijadikan bahan mainan @ toy, tamatlah riwayat jam tu.  Bateri ke mana, jam pun dah lama tak nampak.  

Tapi jam hadiah pemberian rakan ni tak ada loceng, so yang ni hanya ummi aje yang guna tau. Anak-anak pun tahu, jam kali ni bukan 'toy' sebab bekas kaca kristal...bukan mainan kanak-kanak... :-)

Betapa pentingnya jam pada kita kerana memberitahu kita waktu-waktu yang perlu kita lalui; waktu solat, temujanji, rancangan TV, dan di dapur juga bila membakar kek atau membuat kuih yang memang memerlukan tempoh masa tertentu...mesti nak lihat jam atau lebih mudah guna 'timer' lah kan.

Kalau orang dahulu berpandukan kepada matahari, waktu siang dan malam...kita ada jam...tapi pastikan yang ada bateri la kan...kalau tak, jarum jam tak berputar, duduk kat situ je la dari pagi sampai malam... :-D


 "Demi masa! Sesungguhnya manusia berada dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka yang berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran."
Surah Al Asr'