Sunday, September 13, 2009

KISAH BENAR...tak tipu punya...

Pejam Celik...dah penghujung Ramadhan. Rasa macam baru je buat entri pasal menyambut Ramadhan di Jubail...tup tup nak habis dah. Mungkin entri kali ini juga entri terakhir berkenaan juadah Ramadhan keluarga kami. Sekadar berkongsi minat dan kesukaan Norma dengan pembaca blog PURPLEHEART ni (macam ramai sangat.... ;-)...

Entri kali ni juga nak memenuhi permintaan seorang reader Norma yang nak tahu sangat makanan orang Arab atau makanan stail Arab kat Jubail ni...
Bab makanan di Arab Saudi Norma belum mahir lagi...tapi memang teringin nak 'study' asal usul dan apakah makanan tradisional mereka sebenarnya.

Jika diamati, di sini kebanyakan makanan yang ada dipengaruhi oleh makanan tradisional negara-negara Arab yang lain...yang betul-betul Saudi punya...Norma tak pasti selain buah tamar!!
Ni...nasi 'KHABSA' Chicken Beriyani...dari Restoran Al Manak...Beriyani favorite family kami di Jubail ni. Kedai belakang Pasaraya Sameway di bandar Jubail tu...ada Kambing Beriyani dan Fish Khabsa juga... Di makan bersama ulam bawang, cili hijau/cili api, hirisan limau/lemon... Tak ada kuah, tak ada lauk lain...hanya nasi dan ayam tu sahaja... Nampak macam tak lalu nak makan memula...tapi sekali rasa...tak boleh tidur malam teringat kan Beriyani ni...

Di sini mereka mengisikannya di dalam bekas alumunium tu sahaja untuk versi 'tapau'...kalau dine-in atau makan di kedai....dihidang atas 'saperah' plastik je...tak ada pinggan bagai...


Tapi...lauk kat bawah ni memang boleh kalahkan kehebatan Beriyani Khabsa tu...heheheee Singgang!!! lagi best!! Lauk favorite Haswadi ... as a true Terengganuer!!!...no doubt. Di bawah ni pula, Norma nak buat pengakuan...pertama kali dalam sejarah hidup...berjaya membuat kuih raya seorang diri!!! sampai 3 jenis sekaligus...haaa amik!! Masa kecik kecik dahulu biasa buat juga dengan mak dan kak long Norma...pernah sekali tu buat sarang semut sampai naik pitam kami dibuatnya...buat dah le banyak...lepas tu tak larat nak parut adunan sarang semut tu....dari pagi sampai ke petang 'mengerjakannya'...kelakor...lepas tu taubat tak mahu dah buat kuih raya lagi...

Sejak bekeluarga pula...kuih raya sokmo tempah dan tunjuk....selagi ada yang paling best tu memang tak pernah tinggal menempahnya...memang kuih raya antara barang wish-list raya Norma... Tapi....tahun ni macamana??? Mana nak order dan tunjuk kan...so kena buat sendiri le jawabnya...tak boleh dah nak 'wish' apa-apa...

Tapi ada trick juga...nak yang resipinya paaaaaaling senang nak buat dan tak renyah sangat...maklumlah beginner level bab-bab buat kuih raya ni...
Hari ni sepanjang hari diperuntukkan untuk sesi membuat kuih raya...tapi Cornflakes Madu tu macam tak berapa nak jadi...rasa okay...tapi rupa...hishhh tak tahu nak kata.

Kisahnya Norma menggunakan paper cup yang paling kecil...bukan kedekut....tapi itu aje yang Norma jumpa .. dek tak sabar nak buat jugak kuih...beli le juga....
Biskut no. 1: Cornflakes Madu (konon paling senang tapi tak puas hati nengokkan rupanya...) Alhamdulillah bolehlah makan.

Biskut no. 2: Biskut Dahlia (paling tragis sebab selepas menekan acuan bunga dahlia 6 keping....acuan tekan dah patah (beli kat Carrefour jenama GONDOL...memang dah gondol pun acuan tu!!! ....akhirnya kenalah gelek dan terap dengan acuan biasa...memang sahih orang tak pernah buat kuih raya...lesson learned...don't take life too easy lah dear!!)


Biskut no. 3: Biskut Arab (paling menjadi...ikut selera Norma lah...mentang-mentang duduk di Arab, nak buat biskut Arab...padahal orang Arab pun tak tahu wujudnya biskut ni dan Norma tak pernah lagi jumpa kat Saeddidin Pastry...kedai kek kat Jubail ni...) sampai buat 2 adunan...sebab separuh jalan...anak-anak siap bawak mangkuk ambil biskut tu...nasib baik biskut tu senangnyeee nak buat...siap kaler-kaler pink dan hijau lagi...


Setakat ni aje catatan terkini...ni ucapan Raya belum buat lagi...InsyaAllah very soon...

18 comments:

DaliaLiyana said...

salam kak nj...
mama dan dalia mmg suka g makan nasi arab kat cyberjaya (akak tau ke cyberjaya ni.heheh...)
chicken kabsa dia mmg sedap..
sekali makan, mst nak lagi..
mama dalia kdg2 malam teringin, mst ajak..nasib uma dekat je....:)

MommYaLif said...

Happy Eid Mubarak to you & family. going anywhere during the long holidays?

nj said...

dalia...
Mesti dalia lagi terror bab khabsa ni..kak norma sampai sini baru dapat rasa dan makan.
Cyberjaya ye...kalau putrajaya biasa pergi...area tu jugak kan...ke tempat lain?

nj said...

sis khadijah...
Still in Malaysia lagi ke? InsyaAllah Norma will be celebrating Raya in Jordan and then to Syria...we'll depart this Friday till 27th of Sept...
Selamat Hari Raya to you n family...

Mrs Rafiuddin said...

adoiiiiiiii,dah siap kuih raya.!!!!!
orang yang nak beraya kat rumah tak buat satu habuk pun lagi,tapi orang yang nak beraya jauh dah siap sampai 3 jenis..huhu

takper,lepas raya k.norma balik sini,kami serbu..hehe

sI tEDI said...

kakNj.. bila dah duduk kat tempat org macam mana pun gaya kuih yg kita buat.. tetap sedap dan cantik di pandang mata. ekekekekke

manlaksam said...

Ikan singgang tu nampak menyelerakan.
Peberet Pak Man tu....

nj said...

As...
Tengah bersemangat..time malas jangan harap nak cuba buat. Datangle rumah makan kuih raya nanti...tp jgn serikle kalau x sedap... :)

Sitedi...
Betul tu...kalau tak sampai bila kak norma takkan cuba buat kuih sendiri...

Pak Man...
Nasib baik Singgang ni resipi simple Pak Man...senang nak buat.

::ADleez:: said...

tu dia ehh...bl lecturer udah jd chef.... hbs seme chef2 gantung topi...kikikik..
sungguh rajin la kak norm menggentel segala.... sy br jer beli bhn2 mlm td.... nak bt jugak la 2 3 jenis...abk aura raye....;)

en_me said...

salamm ramadhan akak norma yg jauh dimaterr tewww..

panggil aku shEh said...

Salam Puan Norma..

jeles nyer tgk puan sik dok masak.
ingat pulak kt mak saya. tasabar nk balik makan masakan mak. hehe!

btw,beriyani tu.. ayam die.. perggh!
hebat. makan 2 3 ketul sy sorang pun habeh nyer.

salam ramadhan.
slamat berhari raya!

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam kak norm best nampak kuih raya...saya ada yg beli ada yang buat...ada yg bertukaq dgn member...ada yg mak buat...hehehehhe ketupat akak buat tak...lemeng ker...

cikgu zainab said...

salam norma,

kak nab dah lama ziarah kat sini tapi ni first time tunjukkan diri!

tahniahlah kerana berjaya buat kuih raya! sepanjang hidup kak nab yg dah 56 thn ni...sekali dua jer buat kuih raya...heh3. main tunjuk jer dari muda ... apatah lagi dah tua2 camni. dulu ada gak anak2 sibuk nak buat...hmm, last2 ditinggalkan kita sensorang jer. sejak itu...oh! tak kuasa kak nab!

eh..ikan singgang pun favourite kak nab, maklumlah..org 'gganu.

nj said...

leeza...
mesti leeza sedang menggentel kuih raya tu...

en_me...
mesti mem banyak shopping kuih raya kat Angsana tu!

sheh...
kat sini awak boleh makan seekor terus sorang...ayamnya takde dikerat-kerat...seekor terus!!! Selamat Berhari Raya...

alimaz...
mana la kak norma nak rabat daun kelapa dan batang buluh tu kat sini...bungkus dalam aluminium foil rasanya...
selamat membuat kuih raya!!!

cikgu zainab...
Selamat Datang!
saya debor juga bila nak masuk blog cikgu tadi...sebab ingat kut cikgu Zainab yang pernah mengajar saya di sekolah rendah di Sentul dulu...rupanya bukan...Cikgu Zainab di Kuantan ye...seronok dah bersara dan 100% kat rumah, anak-anak juga dah dewasa. Nanti Norma lawat dan jenguk blog cikgu lagi ye...Selamat Berhari Raya...

.fatin nabila. said...

yeay, singgang tetapp di hati!
jap2, ni boleh jadi blog resepi tu, bulan2 pose, lagi sedap tgk pic lauk dlm blog nih kan. hehe`

singgang tu best, sinchuan pon best, satu lagi masak pindang.

sini, teringin makan nasi beriyani, pg la beli, alih2 daging liat. trus banned kedai tu.

kuih lopis aritu pon, xjd buat, esok hari pg pasar, tetibe ramai plak jual, terus beli, makan.

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam kak berbuka pa malam nih...

Neeza Shahril said...

sedapnya biskut.. kena gi raya rumoh norma ni.. tapi norma takdok.. kena tunggu balik la cenggini ;)

nj said...

fatin...
awak suka juga ye...leh join family saya nih...
banyaknye alasan tak buat kuih ye...

alimaz...
dah hujung2 Ramadhan...tak ada mood nak snap gambar...sibuk ulit kuih raya heheee...

neeza...
datang jangan tak datang...tak cukup, Norma buat lagi...InsyaAllah...