Wednesday, September 2, 2009

MY PIECE OF WORKS...

Masih lagi berkisar entri juadah di bulan puasa. Norma anggap ini sesuatu yang positif kerana dengan secara tidak langsung, kemahiran menyediakan makanan dan memasak Norma dapat diperbaiki dari masa ke masa.

Seumpama seseorang membuat buku atau menulis buku. Apa yang dicatat atau diderafkan mungkin akan diperbaiki dan ditingkatkan mutunya dari masa ke masa....akhirnya terhasil sebuah 'material' yang boleh memuaskan hati....dan dapat dikongsikan bersama...

Pada Norma dalam apa jua yang kita lakukan, kita perlu memandangnya dari sudut positif, kalau dulu Norma sibuk dengan timbunan kertas, buku, ujian, mesyuarat dan apa-apa lagi yang telah dilalui, mungkin ada hikmahnya keputusan yang Norma ambil tatkala ini.

Dulu masak aje apa yang boleh...dan bersyukur Haswadi tak pernah mengadu kekurangan setiap yang Norma sediakan untuk beliau...dan akhirnya Norma ambil mudah....main hentam aje... Alhamdulillah sekarang Haswadi boleh berpuas hati kerana dia tak perlu risau lagi yang Norma sediakan telur dadar sahaja bila berbuka puasa...alahai kelakar teringat kisah dulu.

Kiranya juadah yang dipaparkan ini membuktikan yang sesuatu yang Norma usahakan itu berhasil...ianya satu 'perjuangan' juga kan?

InsyaAllah selepas ini akan timbul pula hobi baru...yang setakat ini Norma baru jenguk-jenguk aje...kalau ada rezeki akan usahakan secara serius. Itupun sebab semasa kecil dan kanak-kanak dulu, ianya merupakan satu kemahiran yang Norma ada, tetapi sayang tidak dapat diperjuangkan....entahle tak tahu mengapa...???

So layan ajelah 'piece-works' dari Norma ni ye...menu untuk beberapa hari yang lalu...
Udang Tempoyak bersama Nenas
Tenggiri Asam Pedas
Kurma Ayam
Sup Sayur Bebola (fish ball di beli di Kedai Oriental, Al Khobar...ada fish ball dan squid ball)
Kobis Goreng Kunyit

Nasi Goreng Kangkung Bilis
Meehoon Goreng Jubail
Puteri Mandi

11 comments:

Irena said...

angah..
sedap tu...

teddy_girl86 said...

waaaaaa sedapppnyeee...
pandainye angah wat puteri mandi.
kuih kegemaran ma bulan puasa..
hehe..

nj said...

rena...
nak rasa awak kena tunggu angah balik lah jawabnya...heheheee

jijah...
ye ke? nanti angah balik angah buatkan utk semua ye...

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam..kak...best nyer...akak kat saudi tu wat pa...suami akak keja kat sana yer...best la kak....banyaknyer menu...

::ADleez:: said...

huhuhu..puteri mandi yg x thn tuuu...heheheh...thanx kak norm...sodappp...teruskan perjuangan mengasah bakat yg dianugerahkan Ilahi.....;)

notakaki>>org nie pon berangan sokmo nak jd chef...kikikikiki...

Fetty said...

tempoyak pun ada gak...!
hebat!
bawak dari Malaysia ke?

sI tEDI said...

silap tengok entry ni waktu tengah hari. ekekekekeke..

bila dah duduk jauh sedap atau tidak kena rajin memasak.

tapi tgk gambar dah tahus edap. ekekekeke

Neeza Shahril said...

puteri mandi!! sedap tuuuuuu... nak sikit :)

en_me said...

sodapnyerr akak norma kannns..

nj said...

alimaz...
Kak Norma CTG 3 tahun...tumpang 'orang' je datang sini :)

leeza...
alhamdulillah...suka ye. Nak jadi chef? Memang boleh punye awak tu!

Fety...
Ya Fety...adalah sebekas kecil bawak hari tu...mak kak norma buatkan...sikit punya jimat tu!

sitedi...
Betul cakap awak...bila keadaan memaksa, sesuatu usaha tu lebih gigih...kalau dulu main tunjuk je...x sedap komplen..skrg ni x sedap kalu, kasi telan aje...hahaha..

neeza...
biasa makan ye puteri mandi tu...InsyaAllah bila Norma gi melawat rumah baru tu...Norma bawak ye... :)

en_me...
sian ye tengok dari jauh je en_me...bilalah nak boleh bagi rasa ye...

manlaksam said...

Puteri mandi.....Pak Man sukaaaaaa.