Friday, July 16, 2010

PROJEK 'MAK-MAK' CUTI SEKOLAH PULAKKK...

Syukur alhamdulillah...hari-hari yang berlalu ditempuhi dengan baik dan ceria. Walaupun ada juga masalah dan kesulitan...sudah lumrah kehidupan...bukan sepanjang masa kita sentiasa sempurna...

Tapi kali ni bukan sesi motivasi ...saje buat ayat pembukaan tu...nak ingatkan diri supaya bersyukur dengan kurniaan ALLAH SWT kepada kita, usia kita, kesihatan kita, rezeki kita dan segala-galanya dariNYA...

Kali ni nak share aktiviti kaum ibu@Jumanisaa di Jubail ni sepanjang summer break. Walaupun anak-anak hiruk pikuk dalam rumah sebab bercuti, mak-mak masih maintain keceriaan dan aktiviti diteruskan.

Ada lah seorang rakan dari Malaysia baru tiba dalam 2-3 minggu je ke sini. Kak Zura dari Johor...dikenali dengan kepandaian memasak dan membuat kuih muih. Dek kerana ingin mahir membuat kuih muih ni, atas inisiatif beberapa rakan Norma di sini, berlangsunglah KELAS MEMASAK kami...terutama kaum ibu di sekitar Dakhil Mahdood dan rakan-rakan di Fanateer. Bukan tak pernah ada kelas memasak sebegini...ada juga yang menjalankannya, tapi inilah yang pertama kali Norma sertai. Gembira sungguh rasanya...menu masakan...CHEESETART...manisan yang sangat enak...pandailah kak Zura ni...nampak macam sempoi je cara dia...dah siap tart tu...sedap teramat....

Terima kasih pada Kak Zura yang sudi berkongsi kepakaran dan pengalaman membuat tart dengan kami Kalau biasa lihat di bakery shops di Malaysia...Norma selalu membayangkan betapa rumitnya lah membuatnya...tetapi dengan melihat dan mencuba sendiri cara membuat...alahai...tutup mata je boleh gentel tart tu...(amboiii, baru sekali cuba Norma oiii). Tapi memang mudah...cuma proses membuat rumit kerana perlu membakar tart 2 kali keluar masuk oven...tapi kejap je sebab saiz tart yang kecil dan cute tu...5-10 minit je boleh siap satu proses...

Layanlah gambar kelas memasak kami tempohari...
Ni le chef hari tu...Kak Zura...sporting habis kakak ni...terima kasih sudi ajar kami, ada resipi kita masak lagi okay!
Ni tukang kacau je...kacau adunan...Presiden Jumanisaa pun join sama...Puan Nina Wenk...
Kak Bashiran dan Kak Maesta pun hadir sama...sembang sakan kakak berdua ni...siap ke tak lagi tart tu? Kak Siti, Neeza dan Kak K bukan main khusyuk lagi

Puan Roz...yang tekun mencatat resipi sambil mendukung anaknya...gigih betul nak belajar...
comel-comel je tart...yang sudah diisikan filling blueberry...nyum nyum..

dah siap...Norma memang suka tart ni...sedap lagi daripada yang dibeli di kedai...yang ni lagi rich n creamy..anak-anak pun suka...
ni tuan rumah...(norma la tu)...Norma tawarkan rumah untuk buat kelas ni...walaupun rancangan asal rumah kak Zura sendiri...saja je Norma offer buat kat rumah...suka kawan-kawan datang rumah...meriah sungguh...nanti datang lagi rumah Norma ye...
haaaaa ni dia Al Hadeed yang dari awal pagi hingga hampir selesai sesi membuat kuih...dia tidur aje di dalam bilik...terima kasih Hadeed sebab beri peluang ummi membuat kuih ... Hadeed baguslah...behave!

ni pula kanak-kanak riang...mak mak buat projek kuih...mereka buat projek lukisan...guna jari dan cat air...artistik tu lukisan yang mereka cipta....
Nadhrah dan Sobhan (Coan) anak Puan Neeza....memang suka berkawan berdua mereka ni...suka sangat Nadhrah ada kawan datang rumah...hari-hari tanya bila kawan-kawan nak datang bermain di rumah....

10 comments:

sweetsal said...

salam nj, ada kelas memasak ke?..bestlah dpt belajar buat kuih, akak klu bab kuih memang tak pakar langsung, teringin nk belajar jugak boleh gak buat bisnes utk hari raya..seronok ramai2 jumpa kawan2 bila dok negara orang kan..

nj said...

sweetsal...
ye la kak...mujur ada member kat sini yg mahir ni...kita pun boleh belajar...balik Msia nak buka kedai meniaga kuih...hehehe...

sI tEDI said...

salam kak,
minggu ni asyik tgk org mkn cheesetart jek. adoiii!
nak *uat x reti. nak *eli payah jumpa!

he he he

nj said...

sitedi...

InsyaAllah nanti kak norma tepek resipi dlm yummilicious tu...sedap wooo cheestart ni...

en_me said...

alhadeed teww dah bangun blom.. ehehe

nj said...

en_me...
u r back!!! What happened to Tunbegia?? Good to 'see' you here...
*dah besar dah Hadeed baru boleh 'jumpa' en_me...

Hajah Zainab bt Abdullah said...

salam norma,

nampaknya raya ni norma buat cheesetart ni lah kan...sedapnyer!

nj said...

Cikgu Nab..

InsyaAllah...teringin nak buat gak ni...kena cari acuannya dulu...ada ke tak kat sini...

Neeza Shahril said...

Norma tahu dok, Shahmey hok sokmo2 dok ajok.. nak gi rumah Nadhrah!

baru baca cerita pasal kelas masak2 ni... bagus kan untuk ibu2 yang keboringan dirumah (walaupun ada je kerja rumoh nok buat) hehee... blog neeza memang tk leh harap sangat.. entah bila semangat rajin nk datang.. kena ambik semangat Norma sikit ni ;)

nj said...

neeza...

sempat jugak neeza baca ye...thanks. Shahmey tu manja Nadhrah kata...Nadhrah mmg suka budak2 especially yang ikut cakap dia...shahmey la tu jadi mangsa...hehehe