Sunday, April 19, 2009

RUMAHKU SYURGAKU!!!

Salam semua...

Ni pulak gambar2 sekitar rumah kami yang baru ni...rumah sewa. Harga sewanya SR30,000.00 lebih kurang RM30 ribu juga...sewa untuk 12 bulan sekaligus...ni memang stail tuan rumah kat sini..they go by yearly rental...kalau kat Malaysia hanya deposit 2-3 months...here you pay them all full a year! Agak-agak dalam SR2000++ sebulan. Rumah tak sebesar mana pun...ada 3 bilik tidur dan 3 bilik air. Satu dapur, satu ruang makan dan satu ruang tamu.
Nama tempat kami tinggal ni Dakhil Mahdood...dekat sangat dengan pasaraya PANDA...macam GIANT tu la...tapi saiz kecil sikit berbanding cawangan yang lain...dalam 200-250 meter sahaja dari rumah. Ummi pernah jalan kaki bersama-sama anak-anak satu tengahari tu ke PANDA...saja nak hilangkan rasa bosan...berderetle jalan kaki. Yang bagusnya kalau keluar waktu pagi hingga tengahari ni selamat sikit sebab tak ramai orang lalu lalang di kawasan rumah ni. Masuk waktu petang selepas jam 4, janganlah saja-saja nak keluar rumah kecuali abah ada sekali... sebab akan penuh dengan kereta...dan pekerja-pekerja 'odd jobs' (buruh bebas or freelance labor).
Freelance labor ni ummi yang bagi nama sebab ceritanya..mereka ni foreign workers from India, Bangladesh, Philippines, Pakistan, etc yang akan membuat apa saja kerja selepas waktu bekerja mereka. So petang-petang mereka akan menunggu tepi, tengah dan atas jalan raya berkumpulan atau seorang diri dan akan nampaklah pak-pak Arab naik kereta mewah-mewah ni berhenti dan menawarkan pekerjaan...daripada mencuci kereta, kerja kontrak, angkat barang, atau apa sahaja yang mungkin boleh mendapatkan wang...setakat ini...ummi belum nampak lagi la orang Malaysia yang buat 'odd jobs' ni...InsyaAllah tak akan ada kut...alhamdulillah. One day ummi akan cuba ambil gambar mereka ni dan buat entry pasal mereka.

Ni la dia rumah kami.....besoooooornya 'villa'..jangan tertipu kengkawan...ni adalah satu bangunan apartmen yang mempunyai 5 unit rumah. Apartment kami bahagian bawah sebelah kiri tu...abah sedang mengunci gate semasa kami nak ke Khobar minggu lepas awal April. Susunan rumahnya ground floor ada 2 unit, tingkat satu ada 2 unit dan atas sekali satu unit ala studio apartment.. Setakat ni baru ada 3 keluarga yang duduk...2 Malaysian dan satu Indian...
Depan rumah tu masih ada lagi longgokan kayu sebab rumah ni baru aje siap dan tanah sebelah yang kosong tu pulak sedang dalam pembinaan satu lagi apartment...sesapa nak datang sini...kabor la ke kami...nanti kami tempahkan ye.
Ni la dia lorong yang lebarnya 6 kaki ...kira laman rumah la. Tempat anak-anak main lari-lari dan kejar-kejar sesama sendiri dan sekali sekala dengan Ikram dan adik-adiknya. Semuanya ber'tile' so ummi tak leh menanam kecuali guna pasu aje. Abah kata nak buatkan ummi plant's 'bed'...iaitu kotak dari kayu atau bata yang panjang dan letak tanah dalam tu...so ummi boleh tanam pokok....bila tu abah??
Ni gambar kami sekeluarga yang terkini...cuma Luthfil je tak de sebab dia yang snap gambar ni...Alhamdulillah...kami semua sihat walafiat... Anak-anak pun okay. Ni gambar nak keluar pergi Khobar sejam setengah dari Jubail...macam dari Dungun nak ke Kuantan la...Khobar bandar besar...macam-macam adaaaa....

Ni bilik Luthfil dan Haikal....set bilik tidur yang abah beli kat Dammam sebelum kami sekeluarga ke Jubail lagi. Lengkap satu bilik...ummi cuma bawa set cadar dari Malaysia je.

Ni bilik Nadhrah....ksosng??? Ha ah..abah tak jumpa lagi set bilik tidur budak perempuan...bila Nadhrah sampai banyak pulak la spec yang dia nak...nak katil butterfly la, nak kelambu pink la....so tak jumpa lagi ... koho koho abah kata...so Nadhrah tumpang dulu bilik Luthfil dan Haikal...bilik ni jadi tempat solat, tempat main, tempat lepak petang-petang ... dan golek-golek atas comforter tu. Sekali tu ada kawan abah Uncle Dahisham dari Yanbu datang so....Uncle Dahisham tidur bilik ni la...boleh jugak jadi bilik tetamu.
Ruang tamu kami...simple aje...pasu bunga warna cream tu SR23 sahaja kat HOME CENTRE di Dammam. Made from porcelain...nice very nice...
Ni 'workstation' ummi tuan punya blog la, selain tempat membuat catatan harian dan catatan barangan dapur yang nak dibeli jadi tenpat simpan buku-buku...betul-betul sebelah katil...senang nak capai buku-buku sambil nak lelap mata... Buku Awang Goneng "Growing Up in Terengganu" tu belum habis baca lagi...seronok buku tu. Jambangan bunga comel tu beli kat "MYDIN"...haaa jangan terkejut kat Jubail ni pun ada kedai "MYDIN"...ummi yang bagi nama...nama asal kedai BIG WORLD kat Ladies Street tu...tapi first time ummi jejak kaki ke dalam kedai...ada feel macam MYDIN tau...so ummi panggil kedai MYDIN...dari segi susun atur kedai dan jenis barangan yang dijual serta harga yang berpatutan tu memang ala ala MYDIN... sejambak bunga tu SR1 hingga SR2 sahaja...murah kan...cantik pulak tu...basikal yang jadi pasu tu murah gak SR12 sahaja...okay la dari tak ada kan.

Okay...battery lappy ni nak habis dah sebab wireless kat luar ni...sebelum terpadam...I would like to say goodbye for now...'see' you later....

7 comments:

.fatin nabila. said...

memula tgk pic i thought rumah pn besar cmtu, mmg marvellous la.
kt situ rmai freelance labor jgk ek, tp, kre ok ade org bg keje tiap arie..
if x merbahaya, ok la kuar jln time dieorg beramai ada tpi jln, tp, if sy, xbhy pon, takot ttp ada kn. hehe.`
nway, lawa bilik luthfil n haikal, nk tggu bilik nadhrah plak, confirm lg chantek.

Cik Peesha said...

Salam.

Glad to hear that everything going well ...

Pasal entri blog .. nak jimat battery, ko type je dalam words bebanyak, later, jumoa hot spot, upload je la ... jimat masa dan tenaga ...

Can't wait for GIRLS OF RIYADH to come!

Take care.

nj said...

fatin..
how r u dear? exam is around right? make sure complete all the assignments and get good assessment marks!
Saya ni kan ala ala 'ikut suka hati' aje...mula2 takut...tapi skrg ni ok dah...

peesha...
Alhamdulillah...wanting to do as what u've said dear...I'll do that..InsyaAllah..
This Thursday baru nak boleh mail...coz logistic problem daaa...

Cik Peesha said...

Tak kesah bilo nak hantar ... yang penting den dapek habuan eh ... suko den ni ...

OK la .. take care .. see you.

Wassalam

MommYaLif said...

alhamdulillah everything seems ok eh? nice meeting you...oh ya... kids at school already?

Fetty said...

Salam
Camana? Dah berjaya pekena sambal belacan ke?
Kita org tgh musim exam.
Dan musim kekalutan dan kesibukan pun bermula...

nj said...

sis khadijah...
yes, my kids are already at Mariya Intl School. So far they are doing okay...I mean enjoying their new adventure I guess. However,we still do hope they get to go to JIS next term..InsyaAllah.

Fathy...
Tiap-tiap minggu tumbuk sambal belacan..kalau nak tumis sayur dgn bwg putih 3-4 ulas pun kasi tumbuk...biaq berbaloi dgn harga lesung tuuuu...
Happy marking and grading...dengaq ari tu pi Pesta Buku ye?? Mesti best kan.