Tuesday, May 5, 2009

CERITA LAGI...asyik asyik cerita!

Hujung minggu lepas, kami sekeluarga ke Al Khobar...jalan-jalan je. Waktu lunch anak-anak ajak makan KFC...dah bosan makan nasi Khabsa kut. Lepas survey TAMIMI MARKET terus ke KFC. Sedikit nak kongsi pasal TAMIMI MARKET NI, kedai ni ala PANDA tapi sebelum ni memang tak pernah kami jengah pun...sebab selesa dengan PANDA. Tak pasti kalau ada kengkawan dah pergi kedai ni ke tak. Outlet yang di Corniche, Khobar ni agak besar jugak. Biasa kalau masuk supermarket atau hypermarket ni mesti nak tuju terus bahagian 'vegetables' sebab suka tengok segar dan pelbagai jenis sayuran yang orang sini makan. MasyaAllah...luas sungguh dan memang 'canggih' le dari PANDA rasanya. Kenapa saya kata macam tu? International food items TAMIMI ni punyalah banyak...setakat ni tak nampak lagi mana-mana PANDA macam tu. Bila ke bahagian sayur ada dijual SERAI, JANTUNG PISANG, DAUN KUCAI(chives) (local SR1.25/seikat, imported mcm kucai kat Malaysia tu SR10!!!! mak ooii mahalnya...yang local tu okay jugak...rasa daun kucai juga), SALAD (daun kerinting lembut yg makan dgn laksa tu...SR73 sekilo kak!!!), BAWANG MERAH KECIL (memang cantik bawang kecilnya...merah bukan main...sebeg dalam 1/2 kilo tu SR25.00....mahal tu), BENDI, CILI API, DAUN SUP, PERIA pun ada juga!! Serta pelbagai lagi sayur-sayuran yang orang kita tak makan....ntah apa-apa sayur dan daun terjual...kena belajar jenis sayur dan masakan yang sesuai baru syok membeli. Bahagian makanan proses (ditin atau dipek) memang banyak pilihan...dari segi jenama...kalau nak cari pelbagai jenis kicap Asia terutama dari Indonesia...gi la kat TAMIMI ni...macam-macam ada...apasal la KICAP KIPAS UDANG tak menembusi pasaran Arab Saudi ni...sesapa kenal dengan tauke KICAP KIPAS UDANG...kasi hello sikit dan suruh hantar kicap kat PANDA atau TAMIMI ni...baru ye kan! So agak puas hati la kalau nak buat weekly or monthly shopping kat TAMIMI...but of course ada barang yang harganya murah dari PANDA dan kedai lain dan ada barangan yang mahal sedikit...so kena survey dulu kalau nak puas hati la ye... Kat DAMMAM pun ada TAMIMI MARKET ni kalau perasan kat tepi Highway tu je...InsyaAllah nak gi survey gak tu...mana tahu kut-kut ada jual mee kuning basah, kuey teow basah ke, sayur bayam atau sayur sawi ke, pucuk paku ke...ish...ish...ngarut dah ni.

Berbalik cerita makan kat KFC tu...terjumpa pula kami dengan rakan sekelas Luthfil Hasif...Haidar namanya, bersama keluarganya di KFC tu, Haidar warga Pakistan yang dah tinggal 3 tahun kat Jubail ni...seronok bukan main le bebudak ni main sampai berpeluh-peluh.

Yang mengusik hati bila dengar mereka ni berkomunikasi..maklumlah Luthfil Hasif dibesarkan di Dungun tu ha...pekat dengan bahasa Melayu Terengganu nya...bila ke sini berhabuk le cakap Bahasa Inggeris. Surprisingly...he managed to speak and communicate with...I could say...fairly English language. Kejap-kejap datang kat ummi dan abah dan tanya camana nak cakap itu dan nak cakap ini? Kami layan aje sebab memang tu antara cara dia nak belajar...selain daripada theory sahaja. Let him be...let him use whatever 'style' he wishes...eventually he'll improve...we hope! Ummi cakap kat abah..."boleh jugak Luthfil ni berkomunikasi dengan Haidar tu!" Okay la tu...ada kemajuan 2 bulan kat sini...
Layan ajela gambar kawan baru Luthfil ni. Buat kawan-kawan Luthfil kat Dungun dan Kuala Lumpur tu...jangan risau Luthfil tetap ingat semua orang kat sana....
Kanak-kanak 'Ribena'...yang comel baju kembang bunga tu adik Haidar..Nuba
Baik tak baik si Haidar tu dengan Luthfil...manjanyaaaaa! siap pegang tangan lagi nak ambik gambar.

6 comments:

Pijat-Pijat said...

"sesapa kenal dengan tauke KICAP KIPAS UDANG...kasi hello sikit dan suruh hantar kicap kat PANDA atau TAMIMI ni...baru ye kan!"

Why don't you start to call them and later become their partner for middle east market?

It is not surprise to see the kids communicate with their counterparts despite all the language barrier since kids are most adaptable to their environment. With little encouragement, in no time they will explore the world around them.

Have a nice day!

::ADleez:: said...

salam..
kak norma ni mmg alert psl barang2 yg ade jual kat cni kan...heheh...nak tahu dah 2 thn sy dok cni tp haram sekali pon x prnh masuk tarmimi market tu...heheh..teruk kan....
bravoo luthfil..nnt blh ajr adik rian speaking gaks...sbb slang melayu keterengganuan tu kuat dlm diri dia...;)

nj said...

pijat-pijat...
bagus idea tu!
thanks for the thoughts ya...

leeza....
Ntah le kak norma kau ni dah mmg pesen suka survey daaa...
Auntie Norma nak pesan kat rian ni, "Rian...cepat besar la ye, boleh gi school cepat."

Neeza Shahril said...

uuwwaaaa!! tadi tulis panjang.. internet buat hal..

takpe.. tulis lagi heheh..

Coan dulu kan, malu2 aje memula.. sekarang ni dah asyik speaking aje dengan kakak dia.. dengan accent lagi tu.. tapi risau gak sebab dia tak pandai baca melayu.. english pun merangkak2 hehee..

kak marie said...

amboi bukan main kau ye norm..macm directori barangan runcit nih...i baca pun rasa la ni jugak nak pack baju terbang gi jubail n melawat tamimi tu...seronok baca your new experience...tapi kan i rasa lebih best lagi kalau baca dalam bentuk buku...you know what i mean...kim salam n peluk cium kat my 3 rascals...miss gak kat diaorang tu.. tak leh ingat cerita haikal pasal naik plane kena senyap kalau tak kena buang...hehehe...
p/s: bapok lesung mu norm!!!

nj said...

neeza...
Bila dengar Sofea communicate in English kat rumah kak Mala tu...teruja norma tau! Norma harap sangat anak-anak Norma boleh cope well kat school...

marie...
alamak...mood tulis dlm buku tak sampai lagi la. I tulis-tulis cenggini je la...aci tak?
Anak-anak ok je...sokmo sokmo seronok semacam.
p/s: tak dapat u rasa sambal belacan special I kan.... :(