Monday, August 31, 2009

BAZAAR RAMADHAN DI JUBAIL...

Siapa kata tak ada bazaar Ramadhan di Jubail ni. Alkisahnya Haswadi memang suka melawat sekitar bandar Jubail hampir setiap petang selepas pulang dari kerja.

Bukan apa, nak melayan kerenah anak-anak di rumah yang seharian terperuk...jadinya agenda petang semua ikut abah jenjalan kat bandar dan ummi dengan tenang dan aman dapat menyediakan makanan berbuka tanpa gangguan...

Kalau balik dari jalan tu kadangkala ada buah tangan yang dibawa pulang....macam-macam juga, samosa lah, masala vadai, vadai dan bubur tepung jagung...
Bila ditanya, beli di bazaar Ramadhan Jubail lah...jawab Haswadi. Tak puas hati dengan jawapan, Norma minta Haswadi ambil gambar senario bazaar yang dikatakan itu....so kengkawan di Jubail bolehlah lawat samada untuk cuci mata atau membeli...terpulang ikut citarasa... Lokasinya di tengah bandar Jubail, berhampiran dengan Al Hasoon Apartment...depan kedai-kedai makan dan Adwa Pharmacy...

Yang handsome depan sekali tu, Haswadi kata one of the 'towkey' kat PARSITAN RESTAURANT ... yang lain-lain tu pekerja aje... Warna hijau dalam plastik tu, jus buah...tak tahu pulak buah apa...macam kiwi ..
Sup pasta kut ni...nampak macam sedap...
Spaghetti goreng...banyaknya rencah...
Kuih muih...kebanyakannya menu Indian Food, ada vadai dan masala vadai...okay jugalah rasanya...tapi keras sikit...Alhamdulillah daripada tak ada kan...
Ni dia bubur tepung jagung, macam pengat atau bubur cha cha sebab ada ubi kayu, nangka, bebola tepung pulut, sagu, keledek dan pisang di dalamnya, cuma tidak menggunakan santan...pekat sangat....tapi tak manis pun...
Samosa...sedap banget!!...dan sebelah kiri bawah tu macam pisang goreng tapi bukan....terung goreng...Norma tak cuba lagi yang tu...
Juadah manisan pula, ada tamar dan kuih-kuih manis...versi Arab Saudi...
Yang ni tak ada dijual kat bazaar...ni nak bayar hutang gambar Ayam goreng mamak stail hari tu...resepi dari blog kak Ina KL
Rojak ...pertama kali seumur hidup buat ni...
Fruit platter...aka menu 'malas buat kuih'....

12 comments:

Precious said...

Ayoyooo ... sangat mencabar kepuasaan ku. Kuat kuat!!!

nj said...

precious...
sabar ye...sekadar berkongsi berita je ni...tak ada niat lain.. Kak norma link blog awak ye...TQ..

mother of two said...

ooo belasah ajerler kak.. janji bazar ramadan.. hiksss.. jom ke dubai jumaat nie membeli belah juadah malaysia:)~

nj said...

shiela...
mak aiii nak ke Dubai...akak lawat budak bangla jual jus tu je la hujung minggu nih.. :)

sI tEDI said...

nasib baik tgk waktu kenyang.. releks jek. ekekkekeke

::ADleez:: said...

hhehehe..last yr liza n joe p jugak bazar ramdhan kt pasar tuu..
this yr x p lg
mood msk tu menebal lg...tunggulah mood M dtg...siap laaa!!

DaliaLiyana said...

wahhh..sedapnye makanan2 tu..dalia mmg suka makan..:)
out of topic-tudung tu bukan ariyani..tudung murah je...:)

Mrs Rafiuddin said...

huhu..teringat zaman dok tengah bandar last year..tiap hari merayau beli jer,sebab alasan tak leh masak,meloya..time tu pregnant zahraa..kuikuik..

cuma feel pasar ramadhan jubail tak sama macam malaysia..teringinnya nak minum air tebu..huk huk..air buah tu pun nampak menarik jer..semosa pun menarik..

bereh doh,nnti suh roy baca blog k.norma,nak suh dia p beli situ ala-ala pilih menu siap2 jer la dlm gambaq nih ha..hehe...

Neeza Shahril said...

shahril pernah beli samosa dengan apa kenama entah kat tempat cam tu.. kat pasar yang dia pergi tu.. diorang jual guna timbang.. 250 gm.. sekian harga.. sabor je lah.. tak main lah nak beli sikit2 ni.. last2 apa yang dibeli tu lebih banyak dibuang dari dimakan.. bazir je..

nj said...

sitedi...
haaa...tak pose la tu!!!

leeza...
oh...kat pasar pun ada gak ye..nak kena terjah gak ni...boleh cari alasan tak nak masak...

dalia...
mahal ke murah...tudung tu tetap canteekkk tauuu...selamat berpuasa...
p.s: kedai kat mana tu?..agak2 tahun depan akak balik msia ada lagi tak??

as...
heran gak..apasal mrk tak tanam tebu kat sini ye...tebu kan nak panas, lagi panas lagi manis...
Kat 'bazaar' dlm gambar tu, samosa memang sedap...vadai yang warna cerah tu pun sedap tapi tak lembut la...yg lain tak cuba lagi...bubur tepung jagung...tak yah beli pun tak pe...jual SR10 satu bekas...boleh makan 10 orang!!!

neeza...
memang jual borong makanan kat Jubail ni ye...Norma sibuk tanya Haswadi berapa satu...dia kata 1/2 kilo SR12...haaa amik ko!!! Biasa kami beli 1/4 kilo je...tu pun dah 8-9 keping...takdok dah 4 se-riyal macam kat Msia...

manlaksam said...

Rojak tu nampak sedap. Berair mulut.....

nj said...

pak man...
bolehlah nak makan, tapi tak leh lawan ikan percik pak man tu...