Wednesday, October 28, 2009

KENAPA CAKAP MACAM TU???

Minggu lepas ke IKEA Al, Khobar...saja jalan-jalan cuci mata dan 'ringankan' kepala walaupun beberapa kali dalam IKEA tu meloya ntah apa-apa....nasib baik orang tak pandang...malu betul! Tapi demi cuci mata...kugagahkan juga langkahku itu...beli tak seberapa sebab 'mood' shopping tak ada...bagus betul mengandung kali ni...tetiba tak suka perabih duit....bukan main berjimat cermat...tapi mohon janganlah 'baby' ni jadi kedekut pulak ye..."ummi tak kedekut tau...cuma tak ada mood je!"

Semasa menunggu Haswadi selesai membayar di kaunter, Norma duduk menunggu di bahagian Customer Service yang ada bangku panjang tu dengan anak-anak, ada lah seorang wanita Arab juga di situ bersama 2 orang anaknya.

Beliau mula menegur Norma dengan bertanya datang dari negara mana? Dengan bangganya Norma menjawab Malaysia!!! Norma teruja juga sebab jarang-jarang jumpa wanita Arab yang boleh berbahasa Inggeris dengan baik. Wanita ini memang boleh berbahasa Inggeris walaupun dengan 'slang' Arab nya.
Ikuti perbualan seterusnya...

Lady: What are you doing here, in Saudi?

Norma: My husband works here, in Jubail.

Lady: So you also work here?

Norma: No, here in Saudi I don't. But in Malaysia, I work.

Lady: What is your work?

Norma: I teach. A lecturer.

Lady: Ohhh you are a teacher...what grade you teach?

Norma: No...I am a lecturer teaching university students...not small children (bila tang ni, norma baru sedar, orang Arab ni tak faham apa itu 'lecturer'...pada mereka semua yang mengajar tu 'teacher'...tak kisahla kan...tapi bila tanya ajar grade apa...kenalah explain detail ye tak?)

Lady: I went to Malaysia for honeymoon last time.

Norma: Wow! that's great...(bangga sebab org Saudi melabur duit kat Malaysia)...did you like it, I mean the country?

Lady: Yes, nice places...Kuala Lumpur and "Bbenang" (Penang...tapi sebutan org Arab jadi gitu!).

Norma: Yes, Kuala Lumpur the capital city and Penang is always busy right? (Dalam hati...asyik-asyik Kuala Lumpur dan Penang...cubalah pergi Terengganu ke Melaka ke...best hapa??). So are you working? (terlintas nak tanya sebab she speaks an acceptable English language!)

Lady: Yes, in a government office...use computers....(gamaknya kerja administration something like that sebab mungkin tak tahu nak menyebut position kerja dalam English...so Norma menganggukkan kepala tanda faham)

Norma: Good that you work...

Tetiba wanita Arab yang tak sempat Norma tanya namanya tu berubah ke topik lain pulak...topik yang nak hangin satu badan Norma yang memang tengah banyak angin pun hari tu... Topik yang pada Norma amat 'menjengkelkan'...so I got a little bit upset!!

Lady: Malaysia is rich or poor??

Norma: What??? (dalam hati Norma, "who are you asking such question to me about my country? You can speak English and I assumed you understand English...go ahead and read about Malaysia and find out)

"Poor and rich are in all countries all over the world," sambung Norma walaupun dalam hati nak juga kata kat Saudi ni pun ada gak orang miskin...tu yang minta sedekah kat Ladies Street dan depan PANDA HYPERMARKET kat Jubail tu siapa??)

Dengan nada yang agak tak puas hati gamaknya, dia tanya lagi;

Lady: Is Malaysia like Indonesia? Indonesia is poor...Malaysia is rich or poor?

Norma: We, Malaysia and Indonesia are Asian countries, just like neighbors but we are different, separate...not all the same. And in Indonesia they have very rich people as well, in fact richer than you and me!!! (kuang! kuang! kuang!...dlm kepala otak teringat kat keluarga Sukarno, Suharto yang sangat kaya raya tu...artis-artis Indonesia yang glam dan rich....ahli-ahli perniagaan wanita yang kaya raya...Citra Ayu, Citra Sari, Mustika Ratu dan pelbagai)

Masa ni agak tercabar juga pengetahuan ekonomi dan luar negara Norma...alamak...dah lama tak seriously ikuti perkembangan...tapi hati sedikit lega sebab Haswadi dah datang duduk sebelah Norma...tak tahu boleh tanya 'wakil' CNN, ABC, CBS, AlJAZEERA Norma tu...hobi beliau baca berita dunia, hampir-hampir nak jadi PRESIDEN DUNIA!, memang salute kat Haswadi, habis cerita hal dunia dia tahu...tapi kalau beras kat rumah dah habis...'Menteri Dalam Negeri' jugak yang kena bagi tahu kat dia...sebab dia tak tahu!!!hahahaha....jangan marah ha...)

Terus tanya Haswadi, "bang, population Indonesia berapa sekarang ni?" tanya sebab nak cari point untuk jawapan yang bakal Norma explain kat wanita Arab tu. "about 200 million," jawab Haswadi...mak aiii ramai betul...banding ngan Malaysia yang lebih kurang 25 - 26 juta tu....10 kali ganda...

Norma: You see, Indonesia is a very big country...it has about 200 million people which is 10 times more than Malaysia. So those who really have opportunities to get jobs or works...they can become rich. Those who are not because Indonesia is so large by size, and those who have no education, not enough facilities...they probably become farmers in villagers..., rich and poor people are everywhere..., sambil Norma menoleh ke Haswadi kut-kut Haswadi boleh terima alasan logik Norma tu...nasib baik Haswadi yang dari mula duduk pasang telinga dengar perbualan tu, mengangguk-anggukkan kepala.

Lady: In Malaysia when you go to work who takes care of your kids?

Norma: Last time, I used to have a helper at home. A housemaid.

Lady: Malaysia or Indonesia?

Norma: She was from Indonesia.

Lady: Is she rich or poor? (Masa ni, hati lagi tak puas hati...sebab apa tanya soalan 'jengkel' dan 'dengkel' ni? Mesti "ada udang sebalik padang pasir" ni..)

Norma: Mine was poor because she is a farmer. She plants vegetables and fruits back home in Indonesia, but she was good at her housework. In fact she cannot read and write. So we can help her. She stayed with us for two years.

Lady: Why didn't you teach her to read and write? (Nak kena minah Arab ni....nak ajar orang pulak...memang berlagak macam bagus....ahaa....Norma ni selalunya boleh teka-teka instinct orang ni and I have to be smarter with necessary answers...I can't be fooled and I do not want to sound foolish in front of her!!)

Norma: I taught her to know numbers, to operate electrical appliances in the house and whatever that is important for her to know. So, I don't have to teach her to read or write, those are not my job, she worked for me. (puas hati Norma dapat jawab macam tu walaupun cuba untuk tidak rude depan dia...but she was too much...too much for a decent Arab woman who could use a little bit of manner and ethics in conversations!)

Norma: Why are you asking about Indonesia and Malaysia?? (with a grinning face so as to be polite)

Lady: I am looking for lady to work in my house. You know Malaysian woman or your friends who can work in the house???

Dah jadi dah...I knew it that the conversation was coming to a typical ending like this. Last time ada juga terdengar rakan-rakan wanita/isteri yang datang ke sini ditanya sedemikian rupa oleh wanita-wanita Arab ni. "BOLEHKAH WANITA MALAYSIA DI JUBAIL NI BEKERJA SEBAGAI PEMBANTU RUMAH DI RUMAH ORANG ARAB ???"

Pada mereka Malaysia dan Indonesia ni sama, jika wanita Indonesia bekerja sebagai pembantu rumah, wanita Malaysia juga boleh bekerja sebagai pembantu rumah. Minah ni tak tahu ke...Norma ni 'Permaisuri' dalam rumah lagi...nak suruh jadi pembantu rumah??...ada yang kena debik depan IKEA ni tak pasal-pasal.

Tapi kasihan juga kat wanita Arab yang agak kurang cetek pengetahuan dan seumpama "katak dalam tempurung" tu...masih berada di zaman 50-an dan 60-an lagi. Masih tak tahu dan tidak mengenal dunia luar. Apa yang mereka tahu hanya negara mereka sahaja, mereka sahaja yang bagus!, mereka aje yang kaya raya dalam dunia ni.

But, when it comes to women issues, I strongly believe we are much much more better than them....kan dah bunyi macam Shahrizat Jalil dah ni!

Sebagai pembaca setia majalah SAYIDATY (the only local-English-written women magazine in Jubail and AlKhobar market so far) Norma pernah terbaca berkenaan topik Well-educated Arab Women...most of them tinggal dan bermastautin di luar negara kerana kurangnya peluang untuk kaum wanita golongan elit ini untuk memajukan diri mereka secara profesional di dalam negara mereka sendiri. Di UK sendiri, populasi wanita Timur Tengah sedang menguasai jawatan-jawatan profesional di sana. Mereka juga hebat, sehebat wanita UK dan bangsa lain...tapi perlu pandai membawa diri dan mencari peluang sendiri di negara orang.


Women in Malaysia have rights, though not equally...we abide by that rule, of course the Islamic rule...but we do not let ourselves left behind. Negara kita memberi peluang yang sangat luas untuk kaum wanita memajukan diri, terutama dari aspek pelajaran yang memangnya sangat penting. Mungkin tidak 100% yang boleh atau mampu mencapainya, tetapi kita tidak terkebelakang dalam segala hal, maksud Norma kaum wanita di negara kita.

Yang datang ke Jubail ni sangat bertuah sebab dapat mengikut suami masing-masing, yang kerja terpaksa cuti atau berhenti...demi keluarga tercinta. Yang memang surirumahtangga, kira dapat bonus 'mega' sebab dapat timba pengalaman baru. Isu susah senang sangat subjektif, yang penting kita bahagia dengan apa yang kita lakukan.

Norma tak nak berbuyi riak dengan negara dan diri sendiri, tetapi mengenangkan diperlekeh sebegitu...it was an insult, irritating remark, and degrading to me and my fellow friends here...

Okay sambung perbualan yang dah nak ke penghujung dah ni...

Norma: NO! (nada suara dah tinggi sikit). We, the women who came here are with our husbands. Most of my women friends are professionals, we have doctors, teachers, lawyers, lecturers and businesswomen, our husbands here are professionals like engineers, specialists and planners. So we just stay at home taking care of our kids. I came here because I want to stay at home, holiday and vacation. Taking some rests from my work. No...I am so sorry, Malaysian women here do not work at people's house!!!

Yes!...I really answered well I guess. Threw it all out to her face....I was so sorry I had to tell you that...walaupun ada jawapan tadi tu exaggerate (terlebih sudah!) gitu.

She sounded really pathetic, but truly...I was so sorry for you.

Mendengar jawapan 'tegas' Norma tadi, beliau bingkas bangun, kebetulan suami beliau sudah datang memanggil beliau.
Sempat juga Norma mengucapkan "bye bye, see you later!"... in heaven I hope!

Tak pasti apa yang bermain dalam fikiran dia selepas itu. Sepanjang dalam kereta sambil bercerita semula pada Haswadi...seperti biasa...pok pek pok pek....dalam fikiran Norma masih ada satu persoalan yang memungkinkan Norma silap judgment pada dia. Mungkin niat dia baik sekadar bertanya sebab mungkin benar-benar dia tak tahu...atau memang dia tak tahu bercakap sambil menjaga hati orang atau memang dah pesen orang Arab macam tu,suka perlekeh orang atau berbagai-bagai kemungkinan....entahle...peninglah nak fikir.

Tapi hati Norma puas...at least one woman in Saudi ni dah tahu wanita Malaysia ni siapa??? Jangan perlekeh kami lagi!

18 comments:

::ADleez:: said...

dah byk kali kene ngan arab ladies yg perasan bagus nihhh...mentang2 kite ni org asing dan muka ala2 org indon... n3 k.norm yg ni sy bc satu nafas je tauuuu.... wateve smg pregie mom byk2 sabar....tkt plak kenan kt anak tu...he3..;)

nj said...

leeza...
Dia silap tanya orang dah tu. Harap lain kali dia x tanya sebarang pada orang Asia macam kita ni. Apa lebihnya mereka dan apa kurangnya kita??? Tak terjawab akak...dik nun oiii...

Edira Azreen Mustapha said...

MALAYSIA BOLEH!!!!

mmg bes jawapan kak norma yang detail..barula minah arab tuh tau yang camana rakyat malaysia...tapi kalau agak2 nak berlagak lagi kak norma boleh selitkan syarat2 tambahannya:

1-handbag coach (minimum 3 bulan skali)

2-elaun shopping

3-kerja waktu pejabat dan ada morning tea break,lunch, evening tea break...

4-hanya buat kerja2 rumah dan bukan jaga anak mereka...

Dan juga pelbagai idea merapu yang lain...mmg alhamdulillah saya x pernah kena tanya lagi(nasib baik).jadi,thanx again...bolehla kalau next kena plak nasib saya...saya boleh ceduk idea kak norma n guna idea tambahan saya!!!take care!!!

Peesha said...

Ngeheeheh .. full of emotion! BUkan Arab mmg cenggitu ke, they speak their mind ... dan depa bukan tahan ka kena kutuk? Heheheheh .. kugelak saja tengok kamu yg emo ...

Tp bagus jugak kan dok obersea ni ... terserlah ur patriotisme! and improving your general knowledge, too!

Kudos!

hajah zainab bt abdullah said...

salam norma,

akak setuju dgn jawapan yg norma berikan kpd mak arab tu...

mother of two said...

mintak gaji 40k baru bleh jadi housemaid yg berkaliber tak gitu kak...hehehe..

kak ina kl said...

salam norma..ala..akak tak tahu pun kamu ni tengah mengandung...baru perasan...tahniah yer norma..dapat baby made dari sana...
semuga kandungan kamu selamat sehingga ke akhirnya.
pada muka minah arab tu..sombong sangat..mentang-mentang negara kaya raya..

.fatin nabila. said...

camtu skali, mentang2 nama ujung sama "sia", tp, xpela, anggap je knowledge dia kurang, maen cakap je kot arab tu.

nway, waaaa, pregnant ea. take a good care of urself k, :)

Pak Man laksam said...

Baru dia tauuuu siapa kita!

en_me said...

ahaha.. bibik angkat jemorannn.. ghitewww

tulipurple said...

perghhh...amik ko!hehe...syabas sis!malaysia boleh!!

danny said...

salam
puan, tahniah kerana mengandung. semoga sentiasa dalam keadaan sihat keduanya. juga semoga selamat melahirkan... salam buat seisi keluarga

Fetty said...

hehehe
marah..marah jugak
lepas marah jgn lupa senyum
nanti baby keluar...cool

le ni musim exam and hujang kat ganu nih
banjir...
hikhikhik ..mesti kak norma rindu suasana yang mendung malap gelap, lembap dan basah ini..:)

Anonymous said...

Salam Norma,

Kalau dia tanya Malaysia rich or poor tu...Norma jawablah...America tu rich or poor...why are they here too?..Dia ingat semua yg datang sini miskin...Tanya lah pulak are saudis clever or stupid? puas hati...hot betul dengan minah arab ni tau...

Kak mala

.fatin nabila. said...

puan, free? sehat? de ym x? esok petang saya ada paper ob, risau. takot.

Neeza Shahril said...

diorang ni cetek ilmu sebenarnya. Kalau yang educated takkan tanya soalan macam ni dan reti pulak respect orang. Neeza ada a few arab friends yang reti respect orang. Takde tanya soalan bodoh cam tu. Memang pompuan tu category tak sekolah tu norma.. ;)

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam...wowowowoowwo sikit punya berpinau mata membaca....semua org arab ni cenggitu ka....belagak betoi...dia ingat org malaysia ni macam org indonesia....sabaq je lah kak oi....

ztnie said...

Salam Kak Norma n Family , first of all .. congrats !! Dah bape bulan ? Tini x tahu pun akak mengandung .. :)

Ermmm gerammmnyee tini ngan minah Arab ni .. sakit rasa hati ni baca.. tp best aaa akak sound minah tu .. biarlaa dia terasa .. camlaa minah Arab tu bagus sgt . Just becos she can speak English n tahu gune computer.:P