Monday, January 5, 2009

UBI KAYU...OH UBI KAYU!

One of my new friend-bloggers recently put up a picture of a cup of black-kampung coffee on his entry (en_me)... the coffee looks so thick and tempting...slurrp! Kopi kampung dengan Ubi Ketuk niiiii emmmm enaknya!
So this afternoon I took a photo of our kuih for tea today..'UBI KETUK' or 'mashed-tapioca' (kut kalau bahasa Inggerisnya), kebetulan Kak Za depan rumah bagi ubi kayu mentah. Apa lagi...melecek ubi rebus la petang tadi..Nadhrah and Haikal love this kuih dan ini jela kuih ubi kayu yang ummi selalu buat. Luthfil a No! No! No!...tak makan.
Musim hujan ni di Pantai Timur akan banyaklah ubi kayu ni dituai...sebabnya di kampung-kampung yang kena banjir...mereka akan jadikan hasil pokok ubi kayu mereka ini sebagai pendapatan sampingan...kalau melalui sepanjang jalan Terengganu hingga ke Kota Bharu, during raining season, you would see ubi kayu and ubi keledek massively sold! So I was only thinking the only one dessert that is my favorite out of this ubi kayu is the ubi ketuk ni... lagipun this is the ubi dessert that I know how to make...yang lain bingka ke lepat ke...hampehhhh...boleh buat tapi mungkin tak jadi la...
A very simple-easy-made recipe...where you just need tapioca, sugar, coconut, and little bit of salt!

Pengetahuan Am mengenai Ubi Kayu:

Ubi kayu (nama botani: Manihot Esculenta Crantz) ialah tumbuhan tropika dan subtropika dari famili Euphorbiaceae yang terkenal sebagai sumber utama karbohidrat dan daunnya sebagai sayuran. Ubi kayu dikatakan berasal dari bahagian tropika Amerika tetapi kini taburannya hampir di semua kawasan tropika seluruh dunia.

Nama lain bagi ubi kayu adalah ubi benggala, ubi belanda, singkong dan cassava ... hehehee bukan casanova yea!

Satu Pesanan:

Kulit ubi kayu mempunyai asid hydrocyanic (asid hidroklorik dan potasium sianida atau sodium sianida (hydrocyanic). Oleh itu ubi kayu tidak boleh dimakan mentah, tetapi perlu dibuang kulit dan dimasak terlebih dahulu.

Kegunaan Terkini Ubi Kayu....
Apahal pulak la yang makan pinggan ni?? Takkan susah sampai pinggan pun nak kunyah
...hemmm nak tahu...ini adalah antara inovasi terkini Ubi Kayu...(Berita Harian 14/12/2008)
Hasil keluaran NATURES HARMONY INDUSTRIES SDN BHD berbeza dengan pinggan polistrin kerana pinggan ubi kayu lebih mesra alam dan boleh lupus dalam tempoh 28 hari

INFO: Pinggan ubi kayu

  • Pinggan ubi dihasilkan daripada 99 peratus tepung ubi kayu

  • Prosesnya bermula dengan diformulasikan selama 20 minit sebelum diuli dengan mesin uli berbentuk kawah kecil selama 30 minit.

  • Selepas menjadi doh, ia akan dipotong-potong kecil menggunakan mesin pemotong.

  • Setiap satu doh dimasukkan ke dalam acuan membentuk pinggan.

  • Setiap satu doh akan dibakar selama 45 saat pada tahap 220 hingga 240 darjah Celsius.

  • Pinggan yang dihasilkan akan dihantar ke mesin pengukur dan pemotong berbentuk saiz pinggan bagi memastikan setiap produk memiliki ukuran standard.

  • Pinggan ubi kayu boleh menahan kepanasan hingga 180 darjah Celsius atau selama empat jam sebelum mula mengembang.

  • Bagi makanan sejuk ia boleh bertahan selama sehari.

  • Jika tidak digunakan langsung, ia boleh bertahan selama dua tahun.

  • Bagi memastikan mutu dan kualiti pinggan yang dihasilkan, hanya ubi kayu jenis KU 55 saja digunakan. Ini kerana ubi kayu jenis ini memiliki kandungan serat yang tinggi.

  • Kesimpulannya... kalau guna pinggan ni...tak payah la makan nasi...masak lauk pauk aje dan hidang atas pinggan ubi kayu. Sebagai sumber karbohidrat...kunyah dan telan selalu (kata org Tganu)...dengan pinggan...cukup satu meal! Ada yang nak cuba??

    6 comments:

    en_me said...

    ammvoiii akak itteww.. sebut sebut namer me one uooolsss.. uhuks uhuks

    nj said...

    me...
    tak leh kerr?? Ye la orang penting kaaaannnn kena la bagi credit!
    One thing good about you is that u just won't stop reading the others as well...no wonder u got that massive readers!...ala-ala blog Tun Mahathir gitu!!!
    Biasa makan ubi ketuk tu tak?

    en_me said...

    saperlarr me yg inih kannns tanperr kawan-kawan best seperti kamoooo.. ahaks
    btw, me panggil 'ubi getok'.. vollee gittewww..

    .fatin nabila. said...

    ubi ketuk, mcm sedap je!
    kt blah trg, tgh ujan, mmg byk ubi..
    ibu sy nk sgt mkn ubi gajah @ ubi badak..
    yg warna purple itu, tp, xjmpe..
    stkt ni, my fav ubi, ubi keling!!! sedap..!

    :: sy amik bach administratice science @ uitm malacca, city campus. ::

    nj said...

    fatin...
    ubi gajah setahu saya tak sedap dibuat kuih...pahit...even pucuk nya pun mabuk kalau dimakan...
    yang ubi 'purple' tu...ubi keledek kan...kalau buat kuih memang sedap...kat kedai di Dungun ni ubi keledek 'purple' tu dipanggil ubi 'jepun'...
    u study well okay...admin science tu is like poliicy studies...a little bit of law too...so u need to read on a lot on current issues...the world issues and stuff...all the best!

    .fatin nabila. said...

    baik..
    tenkiu pn! ;)