Tuesday, April 6, 2010

YA UMMI!!!


Cekodok pisang dah siap...dah 2 hari Haikal request nak makan...bukan ummi tak nak buat...pisang masih keras lagi...belum boleh buat cekodok. Pagi ni tengok kulit pisang tu dah berbintik hitam...terus ambil 5 biji dan lenyek...siap cekodok pisang Haikal.

Sure bangun tidur nanti...suka lah dia...cekodok pisang ada...alahai...anak..anak...

Lunch tak tahu lagi nak buat apa...goreng mihun pun okay juga. Tak perlu masak nasi dan lauk...tu pun kalau si Luthfil tu makan...ikut mood Luthfil tu...walaupun badannya besar berbanding adik-adik...makan cerewet...kalau tak cerewet...tak tahulah besar mana jadinya.

Kengkadang pening kepala fikir nak sediakan makanan untuk anak-anak. Haswadi selalu tegur..."doh ummi sokmo ikut je pe'el anak...nak makan ini buat ini, nak makan itu buat itu...jadinya macam-macamlah permintaannya"...ye la abah...ummi memang suka 'custom-made' foods for the kids...so that they know there are so many things they can enjoy with...tetapi silap judgment...ended up..ones eating only foods that he or she likes...the other's food is not of their pleasure...nak buat camana kan...

InsyaAllah kalau dah semakin besar, diharap 'taste-buds' mereka ni boleh diubahsuai....eat what others eat!! sebab by that time....mesti ummi dah tak larat buat 2-3 jenis lauk berbeza for each one of them....ehh...ke ummi cakap je...lagi anak dah besar bertambah lah koleksi resipi ummi...hehehe...

Alright...nak siapkan baju-baju kotor dalam mesin basuh...nak sambung gosok baju yang tertangguh kelmarin sebelum anak-anak bangun...

6 comments:

Hajah Zainab bt Abdullah said...

salam norma,

biasa lah kita sebagai ibu sentiasa nak pleasekan semua anak kita. anak2 pulak ada pelbagai makanan kegemaran..kdg2 kita buat lauk A, anak yg sorang tu tak suka..kita pun kesian lak kan...so, it ended kita yang masak pelbagai pilihan utk semua orang! kadang2 kita yg penat!!

sI tEDI said...

kadang2 tak sampai hati ye kak..?

bila anak2 dahminta, sedaya upaya penuhi permintaan :)

AyanaAsham said...

erk rindunya jemput psg maa kat umh :D

nj said...

waalaikumussalam Cikgu Nab...
tu la...naluri "kesian" tu yang lebihnya...selalu norma takut anak lapar tak makan...padahal rezeki makanan mcm2 dlm rumah ni...mereka pulak selagi ummi layan...mcm2 la mintaknya...

sitedi...
betul....layan sampai tak terlayan...

yana...
cekodok dan jemput tu sama je kan...tp sekali sekala makan sedap...

Pak Man laksam said...

Cekodok pisang kalau makan panas-panas, minum nescafe.

nj said...

Pak Man...
mesti isteri Pak Man terror buat cekodok pisang ni...