Sunday, February 22, 2009

SIG-FOOD again??

Petang tadi...syukur alhamdulillah...berlangsung sekali lagi SIG-Food saya dan rakan-rakan rapat saya...Fathy, Mary and Peesha. Kali ni di rumah Fathy...gambar tak de sebab tak sesapa pun 'snap' apa-apa...kami cuma 'ngap' food aje!
Ni dia 'GENG SPECIAL INTEREST GROUP@SIG' tu (gambar diambil 18 Dec lalu)
Cik Peesha, Fathy and me...
alamak Mary mana??

Kali ni small scale sebab Fathy tu beria-ia nak memasak MEE UDANG sedap dia tu... saya ditugaskan memasak MEE GORENG FOR KIDS (tak pedas)...dan menawarkan diri membuat PUDING KARAMEL with DUTCH LADY FRESH MILK tu. Kali ni alhamdulillah...sempurna puding tu...the last time buat ... karamel overly well-done...so jadi bitter kata si Peesha...kali ni memang sodap!
Dah siap-siap tanya Fathy resipi MEE UDANG KAW! dia tu...and dah berangan nak buat bila duduk kat Jubail tu sebab Haswadi kata udang kat Jubail beso beso dan murah....emm kolestrol?? tak pe la bukan nak buat setiap hari pun kaaaan! Alamak mee kuning plak masalah mana nak cari kat Jubail tu ye?? Nak bawak siap-siap MEE LIDI (ala ala spaghetti tapi dah rebus jadi mcm mee) banyak-banyak buat stok. Dan bahan lainnya ubi keledek...mesti ada kat Jubail tu kan. Sayur kangkung ada tak?? Okay nak bawak benih kangkung siap-siap...in case kena tanam sendiri.
Semasa nak menikmati MEE UDANG KAW tu seperti biasa Haikal meminta disuapkan makan. Ummi 'pause' sekejap dan suapkan dia dulu. Dah teramat biasa dah dengan si Haikal yang tersangat manja dengan ummi dia ni. "Abah! cepatla balik...suapkan Haikal pulak ye!"

Bila Haikal tengok Nuha (anak Fathy) sebaya dengan Haikal tu makan sendiri...baru dia nak cuba makan sendiri...tapi last sekali suruh juga ummi kesayangan dia ni suapkan...Haikal...Haikal...cepatla grow up and be a big boy.

Selesai semua, dalam 6.45 petang tu kami semua beransur pulang dengan rasa gembira di perut dan di hati...malam ni dah tak perlu makan lagi...cuma anak-anak je kalau nak makan memang dah masak siap sup ayam kat rumah tu.

11 comments:

Neeza Shahril said...

Norma.. don't worry, kat sini sangatlah banyak kangkung dah murah juga. Ni mesti Haswadi tak tahu sebab tak masak heheee.. kangkung sini segar tapi neeza selalu angin bila makan kangkung sini. tak tahu kenapa. orang lain tak pulak..

mee tu, selalu neeza beli spagetti aje. ada jugak nampak mee kuning keras tapi tak surelah apa rasa dia.. tapi kan mee udang ni, bila kuah dia best, guna meehoon pun sedap.. cepatlah datang norma.. nak makan mee udang... tak malu betooooiiii... hehee..

en_me said...

pergh 'ngap' food jakkks.. sampai ati tak tunjuk gambo tewww

nj said...

neeza...
apasal la haswadi kata sayuran berdaun hijau ni tak ada...tak boleh jadi ni...norma kena ronda pasar Jubail tu...
Mee lidi tu okay jugak kalau dah rebus...makan dgn laksa kuah putih pun sedap...InsyaAllah...kalau jadila mee udang Jubail norma tu...norma jemput neeza ye...


en me...
tak sompek nak amik gambo...makanan dah langsai! sodaaap!

.fatin nabila. said...

mee udang ea..
xde org nk masak, g kedai pon jrg jumpa..
mayb sy g kedai yg silap kot..
so, if aser nk mkn sgt..
beli megi ho liao sj, ;(

Cik Peesha said...

I did bring the camera ... tp lupa sbb sedap + ralit makan ... hahaha.

Dun worry .. I don't think the mee udang will stop after you leave for Jubail tu ... I'll snap more and more pics ...

nj said...

fatin...
hahaha..jgn cari alasan untuk tidak belajar masak tau...jgn asyik cari kat kedai atau mee segera je...

peesha..
tak pe...den pun nak tunjuk gak la nanti MEE UDANG JUBAIL lak ye...you are going to miss me you know!

Cik Peesha said...

Tolong lah hang ni ... tak habis2 nak perasan ...

my advice ...
perasanlah seperasan2nya ... kalau itu boleh membuatkan kau bahagia ...

Hafiey Nur said...

Kalau di kala terputus idea nak buat apa2 entri, aku ada nak kasi tag ke mu ...

Buatlah ye ...

Hafiey Nur said...

cukup2 la berjalan kat gurun tu ... pi ambik hadiah kat blog haku ....

nj said...

peesha...
ni first time online kat jubail ni...masyaAllah macam macam hal berlaku seminggu kat sini...InsyaAllah akan update semuanya sikit masa lagi...khalass...

lemongrass said...

Norma,
Alhamdulillah u dah selamat sampai kat tanah Arab tu. patutlah senyap aje. Good luck ye dgn kehidupan baru but at least u n hubby n the whole family will be together :-. I suka merantau ni, macam2 kita belajar berdikari