Saturday, July 11, 2009

PERSIAPAN SEADANYA...

Agak sibuk juga di kala ini.
Maklumlah, pengembaraan Jubail ke Mekah hampir tiba...sedikit masa lagi, InsyaAllah.

Petang tadi keluar ke bandar Jubail...misi mencari serai, lengkuas dan daun limau purut....sebab nak masak rendang ayam Selasa nanti sebelum bertolak...bawa bekal makanan untuk makan malam hari pertama perjalanan InsyaAllah.
Daun kunyit?? Tak ada kat sini...kecuali ada yang tanam...Norma cuba juga tanam semasa awal sampai...tapi tidak menjadi...'ibu' kunyit memang tak keluar pucuk langsung...jadinya rendang tanpa daun kunyit. Tak mengapa, apa yang ada ajelah.

Pergi ke Cash n Carry Supermarket di bandar untuk cari bahan masakan tu..Alhamdulillah ada juga...
Ini pemandangan petang Jumaat di bandar Jubail (Jubail Center)...meriah dengan pekerja-pekerja warga asing yang mempelopori tenaga kerja di sekitar Jubail dan Dammam...
Supermarket tidaklah sebesar mana, hanya menjual barang makanan sahaja, tapi tengoklah orangnya...mengalahkan SALE kat SOGO aje rupanya...Norma tak berani masuk kedai kalau macam tu, Haswadi aje yang turun tadi...

Sebelah malamnya tadi pulak, buka kitab dan buku panduan Umrah...maklumlah esok ada kelas mengaji dan agama, Ustazah kata nak buat 'praktikal' Umrah...jadi kena hafal lah segala bacaan-bacaan yang perlu tu. Tambahan pula, ada dua surah ayat Lazim kena hafal dengan tajweed nya sekali.
Apa lagi...dah nama pun pensyarah...menulis nota le jawabnya, dulu kita lah yang sibuk 'bising' kat students..."buat nota! buat nota!...supaya senang ingat," kali ni giliran kita la pulak...sibuklah mencari "flash card" nak tulis doa doa dan zikir yang perlu...

Antara nota ringkas dan doa yang sempat Norma tulis tadi...rasa nak tambahkan dengan bacaan doa-doa pilihan yang ringkas...agar mudah membaca ketika menjalani ibadat nanti...InsyaAllah.

Mata dah mengantuk...Subuh seawal jam 3 lebih pagi nanti...jam 8.30 pagi dah kena tunggu van ke kelas mengaji...sibuk nampaknya...

6 comments:

tulipurple said...

semoga mendpt rahmah dr-Nya dan barakah.
doa2kan sy juga akan jadi tetamu Allah jua nnt ek.
rendang dah ada daun kunyit pun dah ok kot...ramainye org kat cash&carry..tak hengngat ramainya..hehe.

Edira Azreen Mustapha said...

semoga perjalanan kita mendapat berkah...rajinnya akak wat flash card!!!mmg patutla jadi lecturer..kepimpinan melalui teladan

nj said...

TP...
Terima kasih...InsyaAllah. Mesti rendang kurang bau 'sedap' tak ada daun kunyit...

Dira...
InsyaAllah...sama-sama kita. Maklumlah...kak norma kau ni dah kurang daya mengingat...hahahaaa kena pegang nota le jawabnya...

DaliaLiyana said...

semoga selamat di sana...u face look like my fren's face...salam perkenalan dr dalia...

.fatin nabila. said...

owh, puan nk pergi umrah ea.
alhamdulillah.
semoga perjalan dilindungi tuhan, amin. :)

puan, balik umrah bukak satu supermarket la. tgk mcm, org btol² bergasak je dlm tu. if puan bukak satu, ha, oke tu.

xjd lecturer, jd businesswoman plak. :)

p/s : doakan saya puan jumpa kawan + jodoh yang baik². :)

eiyda said...

salam kak norma..
bagusnyer nak pegi umrah..berapa lama perjalanan dr jubail ke sana? eiyda doakan semoga segalanya dipermudahkan buat kak norma & family dan semoga mendapat keberkatan drpNya..