Tuesday, July 28, 2009

KISAH ORANG SAKIT...

Pengalaman sakit atau demam ni mungkin dah biasa bagi kita...bila sakit kita ke hospital, jumpa doktor dan doktor beri ubat. Selalu Norma ambil mudah juga terutama bila rasa sakit yang biasa...ini kalau di Malaysia dan dengan doktor yang biasa dah dengan kita.
Tapi di sini kalau sakit dan makan ubat mesti nak kena berhati-hati atau ambil tahu ... memang dah dikhabarkan doktor di Dungun tu dulu, kalau nak makan ubat atau ambil ubat kalau boleh selidik dulu...tapi Norma tetap bukan 'doktor' dan kalau baca sekali pun apa-apa pasal jenis ubat di internet ni setakat baca dan faham maksud tetapi bukan secara saintifik atau detail pun. Sekadar nak pastikan yang kita bukan ambil POISON udahle.

Alkisah asalnya sinus atau resdung bahasa mudahnya...tapi Norma bukan resdung yang tahap 'penghidap' resdung sebab jarang sekali berair hidung atau bersin kuat ni. Sebab di rumah ni hanya Haswadi penghidap resdung ni...kalau silap haribulan tumis sambal pun 'alergi' pada dia dan Haswadi akan lari jauh-jauh takut bersin tak berhenti! Air sejuk pun Haswadi alergi...minum tak apa tapi jangan mandi air sejuk...dia akan bersin paling lama 15 minit tanpa henti!!!
Tu kisah penghidap sinus 'tegar'...yang Norma ni sinus 'bermusim'...musim hidung nak tersumbat...sinus lah jadinya...

Dua malam lepas diserang demam tahap menggigil kesejukan...macam-macam bermain di minda...demam kepialu...demam panas....demam aedes...dan macam-macam 'diagnos' yang bermain di minda. Selepas memakan FEVADOL aka PANADOL 2 biji...dalam sejam lepas tu badan jadi panas dan berpeluh pulak....masa tu dah memang tak larat...dan sahih memang kena demam teruk. Bila badan mula berpeluh rasa sihat sedikit dan tangguhkan ke hospital...kebetulan dah lewat malam sangat dalam jam 11 lebih macam tu.
Pagi kelmarin sebelum anak-anak bangun dari tidur kami berdua dah ke hospital ... ke AL MANA HOSPITAL. Pendekkan cerita mengadu pada doktor bla...bla...bla...bla...so doktor prescribed 4 jenis ubat sebab katanya Norma kena sinus!! Habis sakit seluruh muka dan tengkuk....
Ni ubat yang diberi kelmarin...
FEVADOL (lagi...)
TAVANIC (antibiotik)
AMBOLAR COUGH SYRUP (tak batuk pun doktor tetap bagi)
NASAL SPRAY (untuk hidung tersumbat..alamak tak ada pulak dalam gambar...ada dlm bilik)

Balik dari hospital, selepas makan pagi...terus makan ubat...dalam 2 jam kepala masih pening dan badan terasa suam-suam dan sakit-sakit...tapi memandangkan memang Norma ni pesen demam sakit seluruh badan, so Norma anggap simptom yang biasa. Pening kepala seakan 'hanyut' tu rupanya berlarutan sehingga malam kelmarin dan mata tidak boleh lelap...tak boleh tidur. Sampai Haswadi suruh bawa bertenang, relaks dan tarik nafas panjang-panjang untuk bagi lelap...

Jam 6.30 pagi tadi semasa sediakan sarapan Haswadi dah rasa ringan sedikit kepala ni cuma pening sedikit...hidung tak tersumbat lagi...so ingat macam dah segar...

Jam 10.30 makan ubat sebab antibiotik TAVANIC tu sebiji sekali makan sahaja. Since makan kelmarin jam 10.30 pagi, so pagi ni pun makan jam lebih kurang 10.30 pagi. Selepas tu teruskan masak makanan tengahari gedebak gedebuk kat dapur sambil-sambil baring kat sofa sebab kepala hanyut...jenguk lappy ni dua tiga kali...tup tup tengahari lebih kurang jam 12...kaki dan tangan jadi sejuk, perut jadi keras, kepala hanyut dengan teruk sekali sampai tak berani nak baring sebab terasa macam tak boleh nak tarik nafas panjang....

Astaghfirullah...apa dah jadi ni? Perut semakin terasa berangin tetapi angin tak boleh nak keluar...rasa loya dan macam-macam...yang tak tahan kepala pusing dan hanyut....mula telefon dan sms Haswadi mengadu sampai nangis dalam telefon...sebab takut apa-apa jadi dalam sejam dua nanti...tak ada siapa di rumah.
Teringat juga jiran Nor kat atas, Nor sendiri ada 4 orang anak dan ada anak kecil dan suami juga bekerja...so lupakan hasrat telefon Nor dan telefon Haswadi lagi bagi tahu yang Norma dah tak tahu nak buat apa sebab kepala yang sakit ni dan angin yang menyerang...habis satu badan dilumur dengan minyak Cap Kapak dan minyak angin Afiat yang ada kat rumah ni....

Dalam pada berpusing-pusing jalan dalam bilik sebab tahan sakit, Norma capai kotak ubat TAVANIC tu...dan ambil prescription dalam tu....baca punya baca dalam pening tu terbaca lah "undesirable effect" ubat TAVANIC tu:

nausea...checked
vomitting....not yet
dizziness....checked
rash and itchiness.....nil
headache....checked
upset stomach....checked

So sahih dah...Norma tak compatible dengan antibiotik tu...dalam 15 minit Haswadi sampai rumah seperti biasa...Superman came to the rescue...terus tolong picit sini sana, urut tengkuk...belakang badan....sehingga Norma sendawa ber'dentum-dentum'...punyalah nak describe 'angin' satu badan yang ada ni....
Sambil kena urut, airmata berderai-derai sebab cakap kat Haswadi kalau dah kena undesirable effect ni...jadi apa selepas ni?? Mati ke saya??
Haswadi ketawa berdekah, apa lagi ... bertambah kuat Norma nangis sampai anak-anak datang pujuk dan marah kat abah sebab ketawakan ummi yang tengah sakit.
"Nak mati bila-bila kita boleh mati...kita tak tahu bila..." terang Haswadi...
"Abang ni suka buat lawak walaupun saya tengah sakit macam ni...(sambil dia masih mengurut Norma...)."
"Dah...nak suruh abang nangis jugak dengan sayang ke?" tanya Haswadi...dengan senyumnya...
Haswadi sambung lagi..."Kalau dua-dua nangis kan ke teruk lagi...abang nak senangkan hati sayang...bukan nak buat sakit lagi..."
Okay...fair! Norma boleh terima alasan tu walaupun masih tak puas hati...

Lepas kena urut tu barulah boleh teguk air dan baring...tu pun beranikan diri untuk baring sebab Haswadi dah ada kat rumah...dan siap pesan kat Haswadi...abang jenguk-jenguk juga saya tau kut-kut saya tidur tak bangun terus....sengih lagi dia macam biasa....
Nak ke hospital tak boleh lagi sebab klinik akan dibuka semula jam 4 petang hingga 8 malam. Kalau ke emergency tu boleh, tapi Doktor Ashraff Ibrahim yang prescribe ubat tu tak ada lah...Norma nak jumpa semula doktor tu...so Haswadi suruh Norma tidur dulu...

Pendekkan cerita yang dah macam novel ni... bila jumpa doktor petang tadi...doktor Mesir tu sengih juga...ishh macam Haswadi jugak!!! sabar jela...tapi dia cakap la yang antibiotik tu tak sesuai dengan Norma...dan dia akan tukar dengan yang lain. Periksa blood pressure...okay, demam dah okay, hidung dah tak sakit...kepala aje yang pening lagi.

Sambil diperiksa...Norma memang tak habis mengadu effects yang Norma alami sepanjang hari...dia asyik sengih aje...ntah faham ke tidak tak tahu la...tapi dia tahu Norma cerita yang kepala Norma ni dah macam nak pecah!!!
Norma siap tanya lagi..."How am I going to be sure that the new medication will not cause me dizziness and problems??"
"No..no...this one should be alright with you...stop taking the previous one..." kata doktor Ashraff yang dalam lingkungan 60-an umurnya itu....sambil tersenyum sepanjang masa...
Harapnya dah ada dalam rekod hospital tu yang Norma 'alergi' ngan TAVANIC ni...antibiotik yang sungguh 'kuat' untuk badan Norma terima...lepas ni perlu berjaga-jaga...
Alhamdulillah...secara psikologi...rasa macam dah okay...tetapi semasa menaip ni kepala tak berapa nak stabil....hanyut lagi...cuma tak boleh tunduk je...kalau tunduk...nak pitam rasanya...
Terima kasih kat kawan-kawan yang ambil berat dan nasihat kat Norma ni...InsyaAllah Norma nak sembuh seperti biasa....dan boleh menulis lagi...

10 comments:

Neeza Shahril said...

nak gelak sikit boleh? dalam sakit sakit tu, sempat lagi jadi penglipur lara.. syabas norma!! tu tandanya, demam nak baik dah la tu...
makan ubat tu, jangan culah ye.. heheh.. semoga segera sembuh.. :)

kak ina kl said...

salam norma..semuga kamu bertambah sembuh..sakit pening di rantauan kita kenalah pepandai nak hidup..

zalynn said...

This is a good sign. U still can write,meaning ur life is not over yet(nak gelak pun adalah tp x baik kan.) Ur Superman is really a superhero and can be a joker too. Anyway, take care of urself & hope to meet u soon.

en_me said...

siannyerrr..

nj said...

neeza...
gelak banyak pun x apa...Alhamdulillah dah segar...

Kak Ina KL...
Betul kak Ina...dugaan sungguh bila sakit macam ni...

Nina...
Itulah dia 'superman' Norma...sokmo sokmo macam tu...kalau orang ada lemah jantung...lawak apa plak yang dia buat??!!!

en_me...
Cobaaan!! (macam dlm cerita P. Ramlee)

mother of two said...

kak norma,
semoga cepat sembuh yer... kat negara org nie mcm2 penyakit ada.. sy yg dulu jarang dpt batuk ngan demam pun dah jadi selalu plak..ok take care jgn lupa mkn ubat

.fatin nabila. said...

sy ni, skrg ni pn, batuk dh seminggu lebih lgsg xnk ilang..
lg² skrg h1n1 hebat melanda..
ni versi nk ngadu kt pn nih.. :(
aritu sy demam, batuk, selsema, sakit tekak..
doc uitm mcm xamik kesah sdgkn tgh hebat psl h1n1 time tu.
kasik sy ubt batuk bese + panadol kk + ubt sakit tekak [ala, kt uitm Dgn dulu pon de ubt skt tekak yg xsdpt tu].
mcm xamik berat je doc. sy tunggu jgk kot dia nk usulkn pg specialist or pe, tp, dia kata bese² je.
last², amik, simptom itu merebak dgn jayanya kt uitm melaka, smpai cuti la seminggu.
sy pon xtau nk mkn ubt batuk ape dah. mcm, sume dh xmujarab.

♥♥♥ said...

salam pn. ingat sy lg x.hehehe
wish u "get well soon".
kt cni ktorg tkt nk kuar umh. H1N1 da merebak merata. takut.
keep in touch ya pn. muax!

Irena said...

angah..
dah sihat tak?
rindu cerita penglipur lara la..
cepat sihat ye..

MommYaLif said...

salam, get well soon...;)