Saturday, August 29, 2009

RAMADHAN DI ARAB SAUDI

Terkejang sekejap celoteh Norma ... masalah internet kat sini. A few days ago memang menyakitkan jiwa raga sebab internet sangat slow dan browser jammed..tak boleh buka. Aktiviti menulis dan mencari resipi kat internet terbantut sedikit.
Kemudian bila hujung minggu, ada pulak jemputan berbuka puasa, jalan-jalan sikit ke Al Khobar untuk melihat suasana luar.

Kelas agama masih berjalan seperti biasa tapi bulan puasa diadakan pada pagi Jumaat. Hafazan pulak dah masuk bab surah-surah bukan lazim...mencabar sungguh.

Ustazah Asma bercerita dengan kami, semasa beliau belajar hafazan Al Quran dulu, bila ada ujian, 10 juzuk kena hafal....dari pagi sampai malam katanya. Tapi ustazah Asma yang masih muda tu dah hafal seluruh Al Quran tu .. siap dengan terjemahan...sebab beliau mahir bahasa Arab...

Selain dari tu, diselitkan juga bicara budaya orang Arab ketika bulan puasa...di sini bila bulan Ramadhan, waktu siang jadi 'mati'.... kerana orang Arab gemar tidur siang...pada malamnya pula berjaga sehingga waktu Subuh.

Mereka juga tidak tahan lapar, asyik asyik nak makan...jadi kemungkinan besar bila tiba Ramadhan, aktiviti makan diganti dengan aktiviti tidur!

Ada juga dengar cerita yang orang Arab ni sanggup simpan cuti dan bercuti dari kerja sepanjang bulan Ramadhan. Mungkin mereka mahu menggunakan waktu ini untuk lebih beribadat kepada ALLAH...dan tidak mustahil juga mereka 'berehat' sakan bulan Ramadhan ini...tidur di siang hari.

Wallhualam...mungkin bukan semua orang Arab begitu, segelintir cuma tetapi ianya perihal biasa di sini.

Tidak terkecuali dengan si penulis artikel ini yang rasanya dah nak jadi macam orang Arab juga gayanya....bila malam aje mata tak boleh lelap....pusing kiri pusing kanan tak boleh tidur...anak-anak pun begitu juga....boleh bermain adik beradik lagi sekitar jam 1 pagi. Tapi waktu siang memang beeessttt le...tidur sehingga menjelang Zuhur!!!

Cuma abahnya aje yang masih Melayu Malaysia sejati...boleh tidur dengan nyenyak waktu malam, maklumlah penat bekerja...si isteri dan anak-anak boleh duduk rumah aje ...

Kalau dulu waktu pagi adalah waktu 'agresif' Norma...sebab dah sibuk mengajar...jam 8 pagi dah macam gegak gempita dalam kelas...memang tak kasi peluang pelajar tidur dalam kelas walau mengantuk macam mana sekali pun mereka...sebab suara Puan Norma ni tak perlu 'microphone' memang kuat!!

Malam minggu lalu semasa ke Al Khobar, waktu kami sampai sekitar jam 9 malam, keadaan agak lengang...tapi sebaik sahaja kami keluar dari Al Rasheed Mall, jam 12.30 tengah malam, berpusu-pusu manusia masuk mall!! Mentelah shopping mall banyak yang dibuka sehingga jam 2.30 pagi!!!

Bayangkanlah ye...tak pernah pernah kami buat berlibur sehingga jam 3.00 pagi...siap bersahur di Dammam sebelum pulang ke rumah.

6 comments:

::ADleez:: said...

hikhik...same la kite....dh jd brg hantu semenjak msk bln pose nie...
tp sonot gakss...dpt tido siang...kiki...zohor br bgn..pas2 msk dpr msk... rs mcm kejap aje dh nk msk waktu berbuke...hehhehehe..;)

<< s| tED| >> said...

ekekeekekke.. berubah kan kak.. dr seorang yg bekerjaya kepada menjadi suri rumahtangga.
kalau dulu x boleh nak lelap2 tengah hari. sekarang laju je mata tu nak tidur...

akak cuti tanpa gaji ke? takkan resign kot?

Al-Jubail dengan Jubail City ni sama ke kak?

ada seorang kakak blogger dari indonesia pun duduk al-jubail ikut suami dia yg kerja kat sana.
:)

Mrs Rafiuddin said...

masuk kandang kambing mengembek,masak kandang unta me..me..me...'menguap' la kot..hehe

dah nama dok negara arab,kita pun dah terpengaruh ngan budaya siang tido malam bejaga..kikiki..

.fatin nabila. said...

midnight baru pg shopping org sana, wow! hehe.

sore puan mmg xpyh pkai mic, sekali laung pon dh dgr. xyh berebut duk dpn, duk blkg pon confirm dgr! hehe

nj said...

leeza
muka kak norma dah kembang mcm roti arab dah ni...tak leh jadi!

sitedi
kak norma CTG...3 tahun. Al JUbail/Jubail City/Jubayl...tempat yang sama...apa blog address dia...boleh tambah rakan blogger ni...

as
betul lah...kandang unta 'menguaaaap' je bunyinya...kihkihkih..

fatin...
hmmm walaupun tgh malam...mata tetap terbungkang window shopping...tak ngantuk lak tu...

Errr mesti yg duduk depan 'sakit' telinga dengar suara saya...hahaha...

Neeza Shahril said...

cayalah norma!!! sahur di dammam tu.. neeza takleh buat gitu sebab nanti jenuh nak mengangkat anak2.. mereka ni bila malam je mata ngantuk.. dalam kereta suka tidur..