Saturday, August 22, 2009

SATU HARI DI BULAN PUASA...

Alhamdulillah, berlalunya hari pertama puasa di bumi Saudi ini. Seawal jam 3 pagi sudah mula untuk bersahur kerana Subuh masuk jam 3.53 pagi waktu Saudi. Berbuka pula tadi jam 6.15 petang. Selesai bersahur, menunggu waktu Subuh pula. Selesai Subuh ... hari pertama ni terasa nak tidur dulu...mungkin selepas ini perlu diisikan dengan aktiviti yang berfaedah selain tidur ... InsyaAllah.

Waktu kerja Haswadi pula berubah di bulan Ramadhan ini. Menurut Haswadi, kakitangan Muslim sahaja dilewatkan jam 10 pagi masuk kerja dan pulang jam 4 petang seperti biasa. Bagi yang bukan Muslim, waktu kerja adalah seperti biasa, jam 8 pagi hingga 4 petang.

Babak 1
"Tak ada dsikriminasi ke macam tu bang?" tanya Norma
"Di sini Arab Saudi ... kita kena ikut cara dan peraturan mereka, kalau tak suka...jangan kerja kat sini"...jawab Haswadi...
"Kalaulah begini dilaksanakan di Malaysia...tunggang langgang jadinya...." pintas Norma...
"Di sini...kita seumpama 'pendatang'...ni bukan negara kita..kita bukan warganegara Saudi pun, tapi di Malaysia, warganegara kita pelbagai agama dan kaum...mana boleh buat macam tu...kalau nak buat kena buat sejak azali dulu lagi..." jawab Haswadi...
"Ya tak ye...kalau nak buat stail Arab sekarang ni tak boleh dah....mahu 'kepanasan' semua orang.." sampuk Norma.

Babak 2
Pertama kali merasai puasa yang tidak perlu memikirkan apa yang mahu dibeli untuk berbuka seperti amalan yang biasa sejak 8 atau 9 tahun yang lalu. Di sini semuanya 'home-made'...perlu disediakan sendiri.
Antara jamuan berbuka puasa kami sekeluarga sebentar tadi, semoga keluarga kami kat Malaysia tu...mak dan mie tak risaukan apa yang kami nak makan berbuka nanti... Lauk pauk yang biasa aje sebenarnya, tapi sebab hari pertama puasa di Jubail ni, ianya jadi tersangat istimewa buat kami...
Jangan tak percaya, di sini juga ada dijual CINCAU (Kedai Oriental, di Al Khobar, sepeket SR3 sahaja)...dalam bentuk serbuk macam agar-agar, jadinya perlu disediakan sendiri cincaunya...jadilah BANCAU (bandung + cincau), minuman berbuka kami tadi...yang ni Haswadi yang sediakan...sedaaaaappp!
Kobis masak lemak putih

Ayam black pepper masak kicap
Side dish kami, Spaghetti with Creamy Tomato Gravy....yummy! Dapatlah Nor, jiran tingkat atas rumah kami ni merasa 'signature' side-dish Norma ni...

12 comments:

blogresipi said...

Bestnye cincau... ade jual ek kat sana :)

<< s| tED| >> said...

mengapalah aku membuka entry ini di waktu tengah hari..??? kenapa?? mengapa?????

minta nama dan alamat.. emelkan ke mylosermind@yahoo.com
terima kasih! :)

nj said...

Alamak! malunya kalau 'otai' masak memasak singgah...mesti gelak tengok menu Norma tu. Selamat Datang!

sitedi
errr....leh bagi idea untuk berbuka sitedi nanti. Nama & alamat eh? InsyaAllah..

♥♥♥ said...

puan. xnk share ke resepi aym black paper tu? tliour nie. huhu

nj said...

sufy...
bagi email kat saya...resipi lasagna pun tak bagi lagi nih..

mother of two said...

sedapnya menu berbuka dia... hingga terbawak dlm mimpi nie..

nj said...

shiela...
orang sedang 'honeymoon' bulan puasa ni memang banyak mimpi!!! kuang kuang kuang...jgn mare mek weiii...

teddy_girl86 said...

waaahh best nya menu...mmm terliur dibuatnya..nak juga resipi..hihi
nnt angah blk sentul 'wajib' buat semua menu tu tau..lama tak makn masakan angah..

nj said...

jijah...
alamak...jenuhle angah kena masak semua tu .... angah bagi makan kurma je la...

teddy_girl86 said...

ermmm sedih nya kurma jer?!?!...huhu

nj said...

jijah...
hehehe....

Irena said...

angah..lapar la tgk gambau nie....