Thursday, August 20, 2009

UNDER AN OPEN SKY...

Hari Khamis kali ini tiada outing activities...sebab cuaca tersangat bahang dan tahap kelembapan yang sangat tinggi di Jubail tatkala ini. Kalau berdiri di luar rumah dalam 15 minit tu...habis basah baju dek peluh yang keluar...panas lembap terlampau!!!

Tengahari tadi buat Puding Roti Bakar...menggunakan roti 'whole-wheat'...jadi puding berwarna koko sedikit...walaupun tak letak koko...
Adunan di dalam tin pembakar..baru nak masuk ke dalam oven...guna 1 liter susu segar atau susu cair pun boleh, gula, esen vanila dan sebiji telur...roti dalam 20 keping di carik-carik...rendam dan gaul sebati...
Dah masak pun..dalam sejam membakarnya...
Puding roti sempoi...

Lepas Asar, abah dah janji akan tadahkan air dalam kolam...anak-anak dah lamaaaaaaaa tak mandi kolam disebabkan masalah atau krisis air kat apartment kuning ni. Alhamdulillah landlord, Abu Ibrahim dah menggantikan pam tangki lebih canggih, so setakat 2 minggu ni tiada masalah air. Dalam situasi berhati-hati...permintaan anak-anak tetap dipenuhi...abah kata "cukup dulu sekali ini...lepas Raya nanti boleh main lagi!"... hah...takut Abu Ibrahim baca blog ni...terkejut tengok kami sakan main kolam...kuang kuang kuang...
Air tengah panas...anak-anak gagahkan juga nak berendam...
Merah padam muka masing-masing...air panas campur cuaca panas...gasaklahkaannnssss
Main sekejap je pun...dalam setengah jam...

6 comments:

::ADleez:: said...

ptt la bau pdg roti smpai ke cni...
jeng222..nnt i nak report same itu abu ibrahim...sbb ade org bazir2 air...kikikiki....

nj said...

leeza...
'messenger' ari ni sibuk dgn kereta...so tak dapek nak hantar kat awak la...layan gambar je la ye...

en_me said...

salamm awal ramadhan akak norma ittewww.en

.fatin nabila. said...

boleh try buat puding roti nih, mcm sedap je. roti whole wheat pon, sedap jgk. sedap x?

nway, salam ramadhan puan.

mohon ampun, maaf, andai if b4 ni, bila bc blog sy @ komen yg dihantar, w'pun tidak ada entry berkaitan dgn puan, tp, if ada terasa hati dgn tulisan kt situ yg agak kasar bunyi, maaf ya.

hope dapat mulakan bulan ramadhan kali ini dgn hati yang bersih, suci agar ibadah menjadi lebih tenang bile dilakukan dan diterima oleh tuhan, i'allah.

:)

<< s| tED| >> said...

fuh.. besh!
salam ramadhan!

nj said...

en_me...
terima kasih...en_me puasa dulu eh...

fatin...
simple je resipi tu...tp kena gula lebih sikit kalau guna roti whole wheat tu...
saya juga mohon maaf..mana tahu kut-kut pernah termarah awak ye..selamat berpuasa!

sitedi...
selamat berpuasa...boleh buat utk berbuka puasa yek...