Wednesday, August 19, 2009

WHAT'S COOKING...GOOD LOOKING??

Mentang-mentang nak bulan puasa...asyik teringat makanan yang sedap-sedap aje... Maaf ye cik Norma oiii....ni kat arab Saudi ye...tiada Pasar Ramadhan...ingat tak entri tazkirah "jangan membazir" hari tu?? Buat-buat lupa pulak...tup tup dah ingat makanan balik ye...
Fruit salad kegemaran keluarga...sokmo buat!

Lazimnya...manusia mudah lupa...terutama Melayu...yang ntah bila nak 'segar'...duk me-layu memanjang!!!
Gelama masak taucu...resipi kampung je ni...

Tetiba teringat serunding...dah nak Raya pulak ke?? ish...ish...ish...Norma ni...ada 'fius' sangkut ke apa? Tak!!!! betul tetiba ingat serunding...kalau lah pandai buat serunding....dah lama daging lembu Arab Saudi ku kerjakan buat serunding ni.
Ayam Kurma...resipi wajib setiap minggu...

Tadi melayan Facebook sekejap...kawan-kawan lama nak buat re-union...kawan-kawan semasa di ITM Arau dulu...tahun 1992 - 1995!...lama tu...
Mereka nak buat re-union pada March 2010...alamak!, Norma tak dapat hadir la kalau macam tu, so Norma propose tarikh baru, antara 1 April hingga 16 April...(InsyaAllah itu adalah tarikh yang Haswadi dah booked dalam kalendar nak balik kampung!!!) Balik kampung??? Ye! balik bercuti ke Malaysia...nak balik Sentul, nak balik Paka, nak balik Melaka dan nak balik Dungun!!!

White-sauce Lasagna...

April itu!...Ye...April...macam lagu Dr Fazley pulak..."Bila April"... Dr Fazley tu buat lagu "Bila April" sebab dia bertemu isterinya pada bulan April, di Albert Hall London, semasa Dato' Siti Nurhaliza buat konsert kat situ...
Norma pun ada sentimental value gak kat lagu tu...sebab Norma dilahirkan tanggal bulan April, 35 tahun yang lalu...ok...bukan tulis saja-saja tau...yang ditulis kerapkali ada 'connection' dengan Norma!!
Kalau bulan Jun pun ada sentimental value gak...tu bulan Haswadi bertemu pertama kalinya dengan Norma...tahun 1996...lama dah tu! Tapi sapa-sapa ada terdengar lagu yang berkisar bulan Jun, tolong bagi tahu ye...akan kudendangkan kepada Haswadi!
Spaghetti Bolognese...

Harapnya kawan-kawan ITM Arau dulu tu ingat kat Norma lagi dan boleh tukar tarikh baru tu....InsyaAllah. Kalau tak, terlepas peluang lah nak jumpa kawan-kawan yang lama betul tak jumpa.
Puding Roti Bakar...paling simple!!! untuk pencuci mulut.

9 comments:

Precious said...

Alamak. Sedap tu ... Meleleh air liur ni ... Hmmm, amik bau ajer lah nampaknya. Boleh bau tau ...

♥♥♥ said...

puan nie wat sy lapa lar.. sume nye best tu.. huhu t blk dungun puan wat sume n ajak kitorg mkn ek.hehehe ;)

nj said...

precious...
Canggih komputer you boleh ambik bau ni...Selamat Perpuasa ye...

nj said...

sufy...
apa khabar?? Ingatkan siapalah tadi...Awak nak makan ye...meh sini!..Keep on writing okay..I'll link ur blog kay!!

kak ina kl said...

salam norma..aduss tgk buah-buahan tu mengecurkan air liur..pandai dah kamu buat pulut kuning..akak ni yang tak pandai-pandai lagi..

en_me said...

sodappnyerrr..

Irena said...

sedapnya buah2 tu...
erm..hari selasa hari tu baru lepas mengerjakan susu cair kat sentul tu.
Rina buat koktail.

Mak da @ nenek kata,"angah ko beli ni dulu,tak pakai2 lagi..dah nak expired dah"

Rina kata,"ok,esk kita buat koktail"
hilang la 2 tin susu cair tu di buat koktail. huhu...

Fetty said...

Kak Norma
Selamat berpose
Selamat masak sahur ..(tak buat rendang ke sahur pertama tahun ni?)

nj said...

kak ina...
ye ke kak ina tak pandai kukus pulut...otai dah tu...
saya mampu tunjuk gambar aje...resepinya tak ada sbb menu sempoi abisss...semua org boleh buat cam tu :)

en_me...
terima kasih...

rena...
bagus bagus...mesti sedap koktail tu. Bulan posa ni kena buat selalu...beeestt!!!

fety,
ahaaa....awak ingat lagi ye, rendang memang menu wajib kak norma hari pertama puasa, InsyaAllah malam esok nak buat nak sahur Sabtu nanti..selamat berpuasa mek oiii...