Wednesday, June 3, 2009

MEMBUKUKAN APA YANG TERBUKU!!!

Nak cerita pasal buku. Lama dah tak cakap-cakap pasal buku ni. Bila baca blog kawan cik Puan Neeza tadi..dia pun sibuk dengan buku-bukunya...maklumlah beliau tengah exam...jadi bukulah peneman hidup cik Puan Neeza tatkala ini...(terima kasih neeza sbb bagi idea Norma nak tulis pasal buku ni)

Seingat Norma sejak di bangku sekolah hinggalah sekarang ni rasa rasanyala...dekat ribu-ribu buku jugakla yang norma pernah baca termasuk sekali buku-buku yang norma pernah sentuh...pernah belek...pernah miliki...rasanya ni la jumlah yang paling hampir kut sebab tak pernah la pulak buat 'banci' pun.

Kalau cerita dengan pelajar-pelajar norma kat Dungun tu...mesti mereka dah agak bosan bila Puan Norma sentuh pasal buku ni....asyik asyik kena baca buku, asyik asyik kena beli buku...sebab Puan Norma ni 'pantang' tengok pelajar yang buat salinan fotostat aje...handphone ribu-ribu ringgit boleh mereka miliki tetapi bila pasal nak beli buku teks...tunggu sampai duit poket dah nak habis baru beli...nak aje bagi 'buku lima' kat 'anak-anak' bertuah ni. Itu antara kenangan manis Norma dengan pelajar-pelajar remaja-dewasa ni. Ada juga yang sanggup pinjam dari kawan-kawan kelas lain setiap kali nak masuk kelas Puan Norma sebab kalau tak bawa buku rujukan atau teks...soal jawab panjang lebar...so sesapa yang nak jadi 'popular' dalam kelas Puan Norma ni, buatlah 'hal' banyak-banyak....

Macam-macam perihal sebenarnya buku ni.
Bila Norma ambil keputusan 'cuti' daripada kerja...yang dalam fikiran Norma ialah pastikan Norma bawa buku-buku bacaan ke Jubail sebab dengarnya susah nak dapatkan buku bacaan yang boleh dibaca....sebab semuanya dalam Arabic. Jadinya sebelum ke sini merata gak la ke kedai buku untuk bawa yang terbaik sahaja daripada banyaknya la dalam senarai Norma..

Tapi bila ke Jubail ni, Haswadi tahu kehendak Norma, so dia bawa ke Jarir Bookstore...Alhamdulillah banyak juga pilihan bahan bacaan yang boleh Norma miliki. Tak adalah sampai tak ada langsung. Kalau dulu asyik membeli dan membaca buku berasaskan ilmiah sahaja....tetapi sekarang ni Norma bebas untuk memilih bahan bacaan yang lain pula...dulu pun bukan tak boleh nak baca novel atau buku-buku fiksyen ni...tapi akak tak cukup masa nak baca...biasalah...alasan kerja!
Alhamdulillah minat membaca tu masih kuat lagi walaupun dah jadi surirumah sepenuh masa kala ini... tak sempat baca buku...'menelaah' secara online pun okay juga.
Paling Norma suka baca buku yang berkisar pengalaman orang, kisah benar, biografi pun boleh jugak, buku-buku agama, buku-buku masakan, buku-buku motivasi termasuklah majalah-majalah yang ada gossip orang-orang terkenal yang terkini!!! Kalau tak ada bosanlah hidup akak ni!
Ni kat rumah ni ada satu buku yang Norma bawa dari Malaysia..."Growing Up In Trengganu, by Awang Goneng" , belum habis baca lagi, jenuh nak perabih sebab baaaaanyak sungguh ceritanya...tapi seronok buku tu...bila Norma baca, rasa macam Norma ni lebih 'Trengganu' dari orang Terengganu sendiri! Mana-mana orang Terengganu yang terbaca blog Norma ni...you guys should get one...buku ni dah lama kat pasaran...tapi Norma baru jumpa bulan Mac lalu dan terus minat nak baca...
Antara buku-buku yang dibawa dari Malaysia...(buku Awang Goneng berada di bucu atas buku Jangan Bersedih tu!)

Awang Goneng menulis berdasarkan cerita-cerita kompilasi dari laman blog beliau sendiri...semuanya pasal Trengganu...ada satu yang menarik perhatian...zaman dulu...pedagang-pedagang Arab-Yemen berdagang sehingga menetap dan 'menakluk' Kuala Terengganu...so ramailah warga Terengganu berdarah kacukan Arab-Yemen...tapi yang pasti Haswadi bukan!...ahaksssss
Ada banyak lagi cerita menarik pasal Terengganu ni yang Haswadi sendiri tak tahu, contohnya di satu tanah perkuburan Tok Pelam di Kuala Terengganu tersimpan di dalam sebuah rumah lama, sebiji telur burung "BURAQ" ...burung eksotik!!! "alamak...sekarang baru tahu...camne nak pergi tengok? Duduk jauh dah le ni...dulu tak mboh caghi!"
InsyaAllah Norma akan perabih buku Awang Goneng ni dan share mana-mana yang menarik!

7 comments:

Neeza Shahril said...

Cikgu Norma, kita pun tak suka baca kertas fotostat.. sangatlah rimasnya. Nak jugak beli buku. Seronok baca dan senang nak tanda-tanda. Kalau Neeza jadi student Norma, mesti jadi student kesayangan sebab rajin beli buku pelajaran hahaha!!!

eh! Neeza pun ada bawak buku travelog haji tu tapi tak habis baca lagi hehee.. buku La Tahzan tu Shahril beli kat sini hari tu. Tapi dalam English.. baca jugak tapi baca 1 page, ngantuk.. entah bila nak habis.. :P

::ADleez:: said...

hehhehe..
kiranye sy akn jd student'fofulez" r klu blajo ngn puan norma nih..mesti hr2 sy kene diri luor kelas sbb bwk buku fotostat...hehheheh...;)~

seme bentuk penulisan pon sy baca..ikut mood jugak...sy plg suke bc travelog n kisah2 kembara...

nj said...

neeza...
bagus-bagus...bila beli original...susun dalam almari cantik je kan..
Kalau nak pinjam versi Melayu La Tahzan tu...kabor le...Norma tak habis gak baca...
Travelog Haji tu tulisan lect UiTM Shah Alam...Prof Kamil...santai betul buku dia...

Leeza!!!
kau memang!...fotostat buku ye...sah sah kena bebel setengah jam dlm kelas kak norma...mmg fofular!
org fotostat surat beranak ngan ic je la...

Mrs Rafiuddin said...

Puan Norma,
Memang betul student kalau nak beli buku original,punyalah kedekut!!bukan sebab takder duit,tapi biasa lah,duit tu bleh enjoyyyy!!
Lain lah kalau betul2 tak der duit,tu bley consider..hehe

Saya pun tak suka buku potostat..pening kepala ooo baca buku potostat!!!
Tambah-tambah kalau potostat tu senget-senget tulisan dia,kengkadang kelabua sap,camana lah nak refer..hiksss
dari sem 1 diploma sampai habis degree semua buku saya original..haha..siap balut tu
pastu sekarang simpan elok2 susun baikkkkkk punya kat rak!!
Tapi ada gak orang yang pinjam tak pulangkan balik..grrrrrrrrrr..

nj said...

as...
kak norma pun dulu beli ori..maklumlah zaman k norma takdok lagi handphone dan prepaid ni... tapi yg kelakor...tiba hujung2 sem...pi jual lak pada junior...konon nak buat duit sendiri...nyesal pulak...so ada buku yang ada lagi dan ada yg dah tak ada kena jual!

Cik Peesha said...

If buku travelog haji tu the newest edition ... cube mu tengok bahagian testimoni kat belakang tu ... cuba mu bace skek ... mu ghase, mu kenal dok manusia tu?

nj said...

peesha...
sungguh awak ye??? kak norma dah agak dah...tapi takut silap...to tell u the truth kak norma x baca habis lagi...InsyaAllah soon..